Реклама / Ads
1| 4249 |11.02.2019 НОВИНИ

Търговци може да спрат работа заради новите касови апарати

.
От 1 април търговците твърдят, че ще са принудени да работят в нарушение. Източник: БГНЕС
Собственици на ресторанти, търговци на петрол и газ, разработчици на софтуер и туроператури обявиха, че не са готови да отговорят на новите изисквания за софтуера на касовите апарати и на практика от 1 април са принудени да работят в нарушение.
 

Промените в нова наредба за софтуера на касовите апарати, която влизат в сила от 31 март, поражда редица притеснява няколко бранша. По време на дискусия в Българската стопанска камара собственици на ресторанти, търговци на петрол и газ, разработчици на софтуер и туроператури обявиха, че не са готови и на практика от 1 април са принудени да работят в нарушение. Те настояват наредбата да бъде отложена, докато не се проведе широк дебат и разяснителна кампания, съобщава БГНЕС.

 

Най-големите притеснения на бизнеса са, че с промените фирмите ще са задължени да осигурят пълен достъп до всякаква информация. Според собствениците на десетки фирми са убедени, че може да изтече конфиденциална информация до конкурентите, рецепти, ноу хау, доставчици.

 

Българската стопанска камара е направила по повод възникналия проблем допитване до над 712 фирми. Голяма част от тях заявяват, че ще са им необходими межди 12 и 18 месеца. Почти всички фирми са заявили, че не са готови да отговорят на изискването с променен касов апарат от 31 март.

 

71% от запитаните се притесняват, че ще изтече фирмената им информация, съобщава Нова телевизия.

 

От 1 април на касовата бележка от бензиностанцията трябва да пише покупна цена, продажна цена без данъци, размер на ДДС и акцизи. Според членове на Българската петролна и газова асоциация те не могат да си позволят да работят извън закона и на практика ще се наложи да затворят обекти. За момента не могат да кажат дали ще скочат горивата заради новите изисквания. Ясно е обаче, че браншът ще се наложи да инвестира между 800 000 и 1 млн. лева за промените в касовите апарати.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4141 |11.02.2019 Национална стратегия за детето не може да се прави „на крак” . 5| 4430 |08.02.2019 Вигенин: Правителството не може да игнорира президента . 2| 4005 |04.02.2019 Изискване за нов софтуер може да блокира работата на аптеките . 0| 3920 |02.02.2019 Шефът на ВАС: Докато не отпадне строителната забрана за плажа Колар, там не може са се строи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads