Реклама / Ads
5| 2337 |29.03.2024 НОВИНИ

В търсене на хора: И Диана Ковачева отказа да бъде служебен премиер. Какво каза Петър Чобанов?

.
Диана Ковачева Източник: Нова Телевизия
Националният омбудсман Диана Ковачева отказа да става служебен премиер. „Клетвата ми за съдия в Европейския съд по правата на човека е съвсем скоро, така че не мога да стана служебен премиер. Имам срок, в който трябва да встъпя – 17 април“, обясни тя след среща при президента Румен Радев. Разговорът им се проведе в рамките на консултациите на държавния глава, свързани с процедурата по назначаване на служебен премиер.
 

"За съжаление, аз не мога да предложа човек на мястото на подалия оставка заместник-омбудсман, тъй като процедурата по номинацията отнема време. Ако просто така предложа някого, означава, че процедурата ще бъде погазена", каза още Ковачева. "Смятам, че е редно аз да си подам оставката и ще го направя следващата седмица, за да може парламентът да избере нов омбудсман", съобщи още тя пред журналисти пред Президенството.


Тя е категорична, че фигурите на омбудсмана и на заместник-омбудсмана трябва да стоят далеч от политиката.







След Диана Ковачева на консултации при президента пристигна и подуправителят на БНБ Петър Чобанов.


„В момента консултациите не са на етап, в които да има директно решение. Разговорите продължават и президентът, след като изслуша всички, ще вземе своето решение. Вие знаете, че аз винаги във всяка ситуация съм постъпвал отговорно от гледна точка на публичния интерес. В момента това, което правя като подуправител на БНБ, също е много важно. Чухте управителя какви съображения изказа пред вас вчера. Мисля, че и за Еврозоната, и за икономическото развитие, екипът в БНБ, който е формиран, трябва да продължи да действа и да вървим напред. От тук нататък, разбира се, всеки един от нас трябва да се съобрази с крайното решение на президента”, заяви Чобанов на излизане от президентската институция.

 

По-рано през деня, държавният глава Румен Радев коментира как преминават консултациите с потенциалните кандидати за служебен министър-председател.

 

"Опциите са изключително стеснени. Виждате, че има и редица проблеми по отношение на съвместимост на редица от тези длъжности", заяви Радев пред журналисти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 9727 |29.03.2024 Кога български интелектуалци и учени ще заявят: Разследвайте Борисов и Путин! Нобелисти го направиха, а Айнщайн през 1933-а . 2| 2341 |29.03.2024 "1984": Туитър продава всичко, което пишем в мрежата, на разузнавачи? . 9| 2346 |29.03.2024 ДПС за юбилея на Ахмед Доган: "Благодаря, Учителю!" . 10| 2393 |29.03.2024 Евгений Кънев: Не си заслужава да убеждавам, че битката за регулаторите е основната причина да отиваме на избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads