Реклама / Ads
8| 4443 |09.05.2019 НОВИНИ

Техниката в армията ни се ремонтира с военновременни запаси

.
ген. Андрей Боцев
Докладът за състоянието на армията е приет от парламентарната комисия по отбрана, въпреки че за поредна година в него е записано, че има ограничения по изпълняване на задълженията й. Документът отчита, че армията изпълнява задълженията си, но с известни ограничения. Едно от тях е, че техниката в нея се ремонтира с части от военно временните запаси.
 

„Преди една седмица се наложи да изпратя докладна записка до министъра на отбраната за освобождаване на част от военновременните запаси от части, за да можем да възстановим техниката. Причината част от ученията да не се проведат е авариралата техника през годината“, каза началникът на отбраната ген. Андрей Боцев. Учения не са били провеждани и заради задачата армията да помага по охрана на границата, съобщи БНР.

 

По време на дискусията депутати от ГЕРБ предложиха повечето военни учения да се правят чрез компютърни симулации, а не на полигони, за да се пази ресурсът на техниката. Други обявиха, че е премината границата за поддържането на старата техника, която е от съветско време.

 

Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков защити ремонтите на техниката. И каза, че ремонтът на щурмовия хеликоптер СУ-25 в Беларус не е започнал. Европейска банка е отказала да извърши плащането на 82-та милиона лева. Чака се и становище на външното ни министерство дали европейското ембарго върху оръжията за Беларус би попречило на договора.

 

„Очакваме това становище да стане факт в понеделник, за да имаме пълното основание отново да наредим средствата за поддържане на летателната годност на самолетите Су-25“, каза Величков.

 

И през 2018 г. голяма част - около 60% от разходите за отбрана, са отивали за персонал, а не за капиталови разходи. 21 процента са отивали за капиталови разходи. До края на месеца 4 фирми ще получат покани за предложения по договора за нови машини на пехотата. Генерал Андрей Боцев се надява до края на годината или да има договор, или да сме „пред подписването на договор“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3857 |01.05.2019 Ремонтират 5-и блок на АЕЦ ”Козлодуй” . 1| 4888 |22.04.2019 Иво Христов: Президентът няма власт над армията . 2| 4024 |09.04.2019 Ремонтират три железопътни гари в София . 0| 4283 |04.04.2019 Търсят се сапьори, санитари и шофьори за спецбригадата на армията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads