Реклама / Ads
16| 9798 |29.08.2024 НОВИНИ

Telegram - трите сценария за ролята на Павел Дуров и социалната мрежа. Светлин Наков за ФрогНюз

.
Светлин Наков
"Дали Дуров наистина се бори за свобода и го преследват и репресират - за мен е малко вероятно. По-скоро се е разбрал с големите - или от единия блок, или от другия. Може да се е разбрал с руснаците, може да се е разбрал и със западния свят. Във всеки случай обаче за мен арестът му е политически мотивиран".
 

Това каза пред ФрогНюз технологичният експерт Светлин Наков - програмист, предприемач, създател на SoftUni.

 

След ареста на руснака Павел Дуров, създател на Telegram, от френските власти, разговаряме с Наков за това как работи платформата, дали обещанието за "свободна" комуникация е лъжливо и какви са трите възможни хипотези за Telegram, Дуров и регулацията на социалните мрежи.

 

“Всеки, който прави такъв вид голяма комуникационна платформа, започва да става интересен. Интересен и политически, и икономически. Павел Дуров винаги се е представял публично като човек, който защитава свободната комуникация - като борец за свобода, борец за отворени технологии. Когато създаваше Telegram, той направи една много голяма инвестиция през крипто набиране на капитал, т. нар. ICO. Концепцията беше да се направи децентрализиран протокол - протокол, който по природа, технологично не се контролира от никого. Не стана обаче така. Telegram винаги е представена като платформа, която е независима, която цени неприкосновеността на потребителите и тяхната комуникация, не разкрива данни, не сътрудничи на правителства. Това е по принцип.







На практика обаче, всеки, който предоставя такъв софтуер и технологични решения, рано или късно става проблем за властите. Telegram е международна компания, произхожда от Русия. Знаем предисторията с ВКонтакте - Дуров не искал много да си сътрудничи с КГБ, принудили са го да я продаде. Практически са му взели ВКонтакте, защото става въпрос за тоталитарен строй, в който едно такова неподчинение може да доведе до това да те убият или да те вкарат в затвора”, посочи Наков. 


“След като продава ВКонтакте, той бяга в чужбина и приема друго гражданство. Отива в по-свободните държави, където човек може да прави бизнес. Обаче, по природа, това, което той прави, е в конфликт с държавите и техните служби. Защото, когато една терористична група си прави канал във Facebook и си комуникира там, Facebook казва, че това е против техните правила и затваря групата. Ако някой разпространява детска порнография във Facebook, в Twitter, в Google Drive, това нещо много бързо ще бъде спряно, ако някой го докладва, защото то, по природа, изначално е против официалните политики на тези платформи. При по-малките платформи, пак го има - в хостинг индустрията постоянно възникват сигнали, че на даден сайт има незаконно съдържание и той бива изтрит. Това го има и в България и то е законно, не е някаква конспирация. Ако си плащаш хостинг за сайт, в който публикуваш детско порно, този сайт ще бъде свален. 


В Telegram обаче можеш да направиш канал и да си постваш купища детско порно и за момента никой не те гони. По същия начин можеш да си терорист и да постваш инструкции как да взривим сграда или да направим нещо незаконно. Telegram стана любим на хората, които искат да бъдат тайни. На организации и хора, които са извън закона - било то терористи, било то наркотрафиканти, било то хора, които разпространяват детско порно”, обясни технологичният експерт.


Така ли е обаче - наистина ли съдържанието остава скрито? 


“Telegram има славата на нещо, което не се цензурира. Дуров го е декларирал - "ние не следваме съдържанието, ние не цензурираме". Това е много смело и с такова послание, чисто маркетингово и особено ако го спазваш, ставаш любимец на потребителите. Никой не иска да го следят, никой не иска да рискува - много фирми и организации го ползват като основен канал за ежедневната си комуникация, където слагат фирмените тайни документи, финанси и какво ли още не. 


Доколко това наистина е реализируемо - това е голяма история. Доколко това наистина е законно, също е голяма история. На правителствата не им харесва нещо да не се регулира. Защо? Защото се създават условия престъпни групи да комуникират тайно. Тук възниква веднага въпросът дали една такава социална мрежа с толкова големи мащаби наистина е била оставена да действа безконтролно, без да се модерира”, постави въпрос Наков.







И даде своя отговор на него:


“Първо, не е ясно колко законно е това. При официалното обявление защо са арестували Дуров беше казано, че в платформата има хора, които се занимават с тероризъм, с наркотици и друга престъпна дейност, той не ги е докладвал, отказал е да изтрие групите им, отказал е да даде съдържанието на властите - спазвал е обещанието си към потребителите, че в Telegram те са неприкосновени, че това, което пишат и споделят, не отиват другаде”.


Технологично обаче Telegram няма как да не събира данни:


“Telegram по природа използва централизирана база данни. Тоест вашите съобщения стоят на сървър. Ако се логнеш от телефона си и от компютъра си, това, което напишеш, се вижда и на двете места, нали така? Какво означава това? Това означава, че те използват централизирана база данни - всяко нещо, което ти някога напишеш в Telegram, всеки файл, който качиш там, всяка снимка, която изпратиш, тя попада на сървърите на Telegram. Технологично възможността те да дават достъп до тази информация на някого изобщо не подлежи на съмнение”.


Каква роля играе Павел Дуров - теориите са три


Сценарий 1: Павел Дуров - агент на Путин и КГБ


“Едната теория е, че Павел Дуров снася всичко на руснаците, на режима на Путин. Защо? Защото е бил притиснат от КГБ и са му казали - “избирай си - дали да те вкараме е затвора, да вземем всичко, което имаш, защото ние сме КГБ и ти знаеш, че с нас шега не бива, или другия вариант - да напишем, че си избягал режима в чужбина, ще направиш нещо голямо там и ще ни докладваш на нас”. Възможно е той да е приел сделка”, посочи Наков и обясни: 


“Има разследвания на украинци - например сайтът Кremlingram.org. Те твърдят, че Дуров е пътувал до Русия над 60 пъти между 2015 и 2021 г. Няма добро обяснение за това - след като си избягал от Русия, защото там те преследват, взел си френско гражданство, ти не би трябвало да ходиш там често, не би искал да си при враговете си. Той обаче е ходил там няколко пъти и това е документирано. Това създава впечатление, че той всъщност е ходил да се отчита на КГБ и руските служби, да снася информация, да получава наставления и т.н. Друг въпрос е защо не го е правил онлайн. 


Това е силна теория, която аз лично не мога да изключа. Тези като КГБ, когато става въпрос за толкова сериозно нещо, едва ли може толкова лесно да те пуснат”.


Сценарий 2: Павел Дуров - верен на западния свят, дава достъп и до данни


“Втората теория е, че той, бидейки достатъчно голям, е отишъл и се е разбрал със западните власти тайничко да им снася информация, но при много критични случаи като тероризъм и подобни. Така може едновременно да поддържа тезата “ние тук не продаваме данните ви, всичко е private, ние сме сигурна платформа, вашата информация е криптирана”, и в същото време, ако нещо много се издъни, службите да имат достъп. Facebook правят това официално, Apple имат малко по-различна политика, в някои случаи са отказвали да разкодират телефони на престъпници".







Мнението на технологичния експерт е, че и двата сценария са възможни:


“Telegram използва централизирана база данни. Ако аз съм собственик на Telegram, изобщо не е трудно да бръкна в базата и да дам данни на някого или да ги ползвам за всякакви цели - за финансово разузнаване, за бизнес цели, за политически цели, за разследващи цели, за да помагам на престъпността, за да крия престъпниците, за да помагам на службите, за да помагам на правосъдието, дори - за да обучавам изкуствен интелект върху документи на потребители. 


Telegram твърдят, че не го правят, и моето мнение е, че в масовия случай наистина не го правят. Facebook например в масовия случай го прави - знаем за заключени профили на потребители само защото са написали нещо, което не е обидно или престъпно, но Facebook го приема за такова, защото не разбира контекста. Социални мрежи като Facebook, Instagram, YouTube абсолютно открито и официално цензурират в рамките на законопозволеното. Там не можеш да качиш порнография, не можеш да продаваш наркотици. Информацията съвсем официално е открита за всички служби, които я поискат, включително в България”.


“Борбата между това да бъдеш анонимен, да бъдеш свободен и да не даваш терен на престъпниците е много голяма. Освен престъпниците обаче ги има и политическите противници. Един закон, който дава достъп на определени власти до профили на престъпници, може да се ползва още, за да получиш достъп и до профили на политически противници. В това съмнение няма - ако Путин и неговият режим имат достъп към Telegram, те няма да го ползват само за да предотвратят тероризъм. Те ще го ползват, за да предотвратят действия на опозицията и на хора, които разкриват техните корупционни схеми, престъпления. Изобщо не може да имаме съмнение в това, защото така работят тоталитарните системи. От обществена гледна точка, от гражданска гледна точка темата е много специална - всеки път, когато властите имат достъп до информация, потенциално те създават канал за саморазправа със своите политически противници и за репресия”.


“Големите мафиоти и престъпници не ползват канали като Telegram, не ползват такива големи и известни платформи, защото е ясно, че те се подслушват, а ползват софтуери, които не оставят следи - софтуери с децентрализирана база данни, софтуери с отворен код”, посочи още той. 


“Telegram имат централен сървър. Щом аз мога да вляза и да видя моите съобщения от преди две години, значи и те могат. Щом аз мога да ги прочета, би трябвало да може и собственикът на базата данни, който държи сървърите”, обясни Светлин Наков.


Така стигаме и до третия вариант:


Сценарий 3: Павел Дуров - борец за свобода


“Павел Дуров е борец за свободата, той е за неприкосновена комуникация - това е третият сценарий. Аз допускам да е изначално вярно, той наистина да е тръгнал оттам, да е опитал да го направи. Дали наистина го е направил - не знам. Това е спекулация. 


Теорията, че е агент на КГБ, също може да е вярна, защото е твърде възможно да е направил сделка, когато са го притиснали руските олигарси и режимът на Путин - ще развива бизнес, ще има милиарди, яхти, самолети, ще живее свободно, но ще трябва да прави услуги от време на време, защото те дават свободата. Това е напълно възможно. И сега играят цирк - “виждате ли те го арестуват, а пък той е готов да влезе в затвора, само и само да не даде данните на потребителите”. Това би го направило герой от пиар гледна точка”, смята Наков. 


“Бидейки гражданин на Франция обаче, със сигурност не може да прави незаконни неща по тяхното законодателство. Може “съвсем случайно” да е имало оплакване, че някакви терористи са се разбрали да взривят някоя сграда в Telegram. Говори се, че арабските участници във войната в Газа са обсъждали планове за атака над Израел в Telegram, a израелците, неможейки да достъпят тази информация, са побеснели и са се разбрали с френските власти да го арестуват. Дали това е така - не знам”.







Политически арест


“Шансът този арест да не е политически мотивиран е много нисък. Тази платформа не е от вчера. Ако сега се ползва за тероризъм, и преди пет години се е ползвала за тероризъм. Според мен някой на много високо ниво се е активирал или защото той няма достъп, или защото знае, че някой друг има достъп до информацията. Представете си - Израел няма достъп, а руснаците имат. Израелците биха искали да поправят това. Представете си пък, че руснаците нямат достъп, а западният свят има. И те биха искали да поправят това”, коментира Наков и допълни:


“По време на криптопроекта на Telegram се обсъждаше да се направи децентрализирана мрежа, тоест тези сървъри да не са при тях, да няма централен сървър, да е криптирано. Това обаче не се случи, Telegram има централен сървър. Преди Microsoft да купи Skype, Skype беше децентрализирана мрежа. Историята на тези инструменти е такава - всеки, който се опита да направи масов нецензуриран канал за комуникация, става интересен за правителствата, защото те не го искат”.

 

“Коя теория е вярна, няма да разберем. Може някой да проговори след време, но пак няма как да сме сигурни дали това, което ще каже, ще е истина. Дали Дуров наистина се бори за свобода и го преследват и репресират - за мен е малко вероятно. По-скоро се е разбрал с големите - или от единия блок, или от другия. Може да се е разбрал с руснаците, може да се е разбрал и със западния свят. Във всеки случай обаче за мен арестът му е политически мотивиран”, завърши Светлин Наков.

 

Илияна Маринкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6016 |29.08.2024 Любомир Аламанов: Помислете как да се развива инфлуенсър маркетинга. Преди да е станала някоя трагедия . 4| 2171 |29.08.2024 Експерт: Употребата на енергийни прахчета може да предизвика зависимост . 1| 2207 |29.08.2024 Илиана Иванова няма да бъде част от следващата Комисия . 7| 2199 |29.08.2024 Борисов ще прави "политика на съзиданието"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads