Реклама / Ads
7| 4154 |13.03.2021 НОВИНИ

Теолози: Религиозният пост е различен от диетата

.
В понеделник започва Великият пост. Лекарите твърдят, че периодът на въздържание е полезен за здравето. Теолозите обаче са категорични, че религиозният пост е различен от диетата.
 

В православния календар съботата преди Месни Заговезни е първата голяма задушница за годината. Денят не е избран случайно, Великия пост започва с опрощаване между живи и мъртви. Седмица по късно е Сирни Заговезни, когато млади и стари взаимно си прощават греховете и просят милост както от ближните си, така и от Бог.


"Това е началото на тази серия от ритуали, които в нашия район включва цялата седмица от Местни Заговезни до Сирни Заговезни, започва със задушница и завършва с края на прошката. От тук нататък никакви светски забавления и никакви светски дела не могат да се вършат чак до така наречената Черешова Задушница. Не се сключват бракове. Не се правят никакви събития, които могат да бъдат свързани с каквото и да е ликуване", заяви историкът и културолог Веселина Вачкова пред On Air.

"Храната е едно от нещата, които се отрича човекът като пости в името на Бога. Човек по-скоро трябва да се отрече от своите грешни помисли, грешни навици. Да се затвори малко в себе си, за да може да даде възможност Бог да работи в него", каза от своя страна свещеникът от Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" доц. д-р Иван Иванов.

 

В съвременния свят често хората използват този период за разтоварваща диета. Вярващите обаче са категорични, че диетата и поста са две корено различни неща.

"Той не е пост, то е веганство. В частност вегетарианците, това го казвам от личен опит, тези, които не ядат месо по принцип имат допускане преди да вземат причастие да не постят дългия пост по простата причина, че в техния организъм липсват всякакви натрупвания на онези вещества, които се изчистват по време на поста. Но с пост не може да се парадира. Това е нещо, което правиш просто, защото имаш вътрешна необходимост“, уточни Вачкова.

 

Църквата изисква по време на поста, човекът не просто да ограничава себе си от храната, а да осъзнава, че прави това с цел да се усъвършенства духовно.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4226 |23.04.2020 Рамазан в сянката на COVID-19. Започва един различен свещен месец . 0| 4591 |20.03.2020 Алерголог: Задухът при алергия е различен от този при коронавирус . 6| 5102 |08.12.2019 Валентин Николов: Путин иска да вмъкне по-различен смисъл на отношенията ни със САЩ . 10| 8712 |26.10.2019 Антон Станков: Ако вотът във ВСС бе таен, резултатът за Гешев щеше да е различен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads