Реклама / Ads
1| 3122 |20.12.2023 НОВИНИ

Терзиев търси заеми за ВиК проект и ремонт на улици

.
Столичният кмет Васил Терзиев внесе доклад в СОС с искане за поемане на дълг от държавния бюджет и за пренасочване на средства от бюджета на Столичната община за успешното завършване на проектите за изграждането на ВиК канализацията и ремонтите в центъра на столицата, които се извършват с европейско финансиране, съобщиха от Столичната община. Става дума за безлихвен заем в размер на 38 млн. лева.
 

Нееднократно кметът Терзиев предупреди, че не са налични необходимите средства за покриване на задълженията по изпълнените дейности, което поставя в риск приключването на проектите и крие опасност от загуба на европейско финансиране.

 

Столичната община ще погасява заемите поетапно до края на 2024 година след верифициране и превеждане на средства от Оперативни програми “Околна среда“ и “Региони в растеж“.

 

За да се осигури необходимото финансиране, е важно Столичният общински съвет да вземе решение в максимално кратки срокове и разплащането да се извърши до края на годината съгласно изискванията на Оперативните програми. Излизането от тази кризисна ситуация е възможно само при работещ Столичен общински съвет, с избран председател и функциониращи комисии, посочват още от пресцентъра на СОС. 

 

Вече пето поредно заседание обаче органът остава блокиран заради невъзможността да се избере председател. Следващото заседание е насрочено за началото на януари.

 

Средствата, които кметът Терзиев търси, са за изпълнени дейности и успешно да завърши два проекта. Първият е за изграждане на канализация в кварталите „Кръстова вада-изток“, „Драгалевци", „Суходол", „Овча купел“, „Обеля", кв. „Бенковски", „Градоман“, „Михайлово“, „Вердикал“ и с. Иваняне", гр. Нови Искър.

Вторият е за обновяване на пространства, тротоари и улици в централната градска част, които включват трамвайно трасе по ул. “Граф Игнатиев“, ул. “Солунска“, ул. “Цар Шишман“, ул. “Московска“, ул. “Г. С. Раковски“, ул. „Оборище“, участък от бул. „Цар Освободител“, ул. „19-ти февруари“, ул. „15-ти ноември“, площадите „Гарибалди“, „П. Р. Славейков“, „Патриарх Евтимий“ и около храм-паметника "Св. Ал. Невски, както и градските градини „Кристал“, „Св. Кл. Охридски“, „Св. Седмочисленици“ и др.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 9611 |20.12.2023 Адвокат Валя Гигова за МОЧА: Съдът коментира само демонтажа - не казва паметникът да бъде върнат . 11| 5094 |20.12.2023 Британското разузнаване: Голям руски пробив е малко вероятен, на фронта - застой . 1| 3344 |20.12.2023 Унгария каза кога вдига ветото за Шенген . 1| 3135 |20.12.2023 Берлинската полиция извърши обиски срещу феминистка група, обвинена във връзки с палестински терористи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads