Реклама / Ads
17| 3083 |17.05.2021 НОВИНИ

Терзийски нямал съмнение - незаконно е освобождаването на Ивайло Иванов

.
Източник: БГНЕС
Бившият вътрешен министър Христо Терзийски бе категоричен - освобождаването на Ивайло Иванов от поста главсек на МВР е незаконно. Посочените мотиви трябва да дойдат след служебна проверка и последващо дисциплинарно производство, каквито не са били проведени.

Позицията на Терзийски бе написана във Facebook. Тя е публична, въпреки че по думите на бившият вътрешен министър не искал да коментира действията на своя служебен приемник преди той да е имал известен времеви толеранс. Имало обаче грубо нарушение на Закона за МВР според Терзийски. ФрогНюз припомня, че като мотив за освобождаването на Ивайло Иванов от поста бе посочено извършено тежко нарушение при осигуряването на реда по време на протестите на 2 септември миналата година.

 

“Законът много ясно разграничава политическото от професионалното ръководство на министерството. Затова и изчерпателно регламентира хипотезите, при които могат да се прекратят правомощията на Главния секретар на Министерството на вътрешните работи. В Решението си за отстраняването на Главен комисар Ивайло Иванов, служебното правителство, тъй като няма как да намери друго основание, се позовава на чл. 36, ал. 6, т. 6 - "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на министерството".

 

И служебният министър, и служебният премиер, и Президентът би следвало да знаят, че такова тежко нарушение трябва да е установено по определен процесуален ред - в рамките на извършена служебна проверка с последващо дисциплинарно производство, каквито не са били проведени.

 

Нямам никакво съмнение, че това закононарушение ще бъде коригирано от съда. Но имам сериозни опасения, че подобни действия на хора, назначени "служебно" на изборни постове, могат сериозно да увредят авторитета на Министерството на вътрешните работи и да повлияят на мотивацията на хилядите достойни професионалисти, които работят в системата. Има граници, които не бива да бъдат преминавани - дори желанието за реваншизъм да е неудържимо”, посочи още Терзийски.Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6596 |06.05.2021 Пиар-експерт: Нямам никакво съмнение в истинността в думите на Илчовски . 16| 7836 |31.03.2021 Кунчев постави Борисов в шах. Нямало български модел . 13| 3349 |26.03.2021 Борисов уверява - държавата нямала да допусне ”финансов стрес” в здравеопазването . 25| 9413 |21.03.2021 Учен от БАН опроверга Борисов за завода в Разград. Нямал общо с ваксини срещу COVID-19
Реклама / Ads