Реклама / Ads
25| 5377 |15.06.2020 НОВИНИ

Тодор Кантарджиев: Хората без симптоми трудно заразяват. Само 1% са се срещали с COVID-19

.
Проф. Тодор Кантарджиев
СЗО доказа, че хората без симптоми или с леки такива заразяват трудно с коронавирус. Това каза проф. Тодор Кантарджиев по бТВ.
 

Немски учени пък съобщиха, че заразяването с повече вируси води до по-тежка клинична картина на заболяването. Човек трябва да избягва контакти на закрито и е важно по-честото миене на ръцете.

 

Хората се научиха как да взимат мерки. Правим каквото може и тогава се ограничава инфекцията. Сега 10 души заразяват 12, защото в някои региони не бяха спазени правилата. Хората се събираха на религиозни празници. Заразените са от клъстери от Шумен и Смолян. Пикът на инфекцията си беше третата третина на април. Сега има една вълна. Каквото каже Щаба, обикновено става. Взели сме мерки и данните от вчера го показват.

 

Клъстерите не могат да преминат към  масово заразяване, докато има РЗИ. Всеки тест има своите граници на чувствителност и специфичност. От 100 болни се доказват 97-98. Ням да допуснем кривата да тръгне нагоре. Най-важно е да се изследва навреме и всички контактни да бъдат в карантина. В София няма масово разпространение. В болниците медицинският персонал се научи, че на три-четири материала, хващаме един положителен. В индустрията се научиха да хващат първи случай. Така предприятието може да продължи да работи.

 

В Пловдив има мащабно изследване на населението. Така ще видим колко хора са били в контакт. Нещата са известни, че от населението в страната само 1 процент има данни за контакт с вируса. От медицинския контакт те са 2,5 и 3 процента. Това не се дължи на БЦЖ ваксината, а на хигиенните мерки. Някои хора сега се научиха да си мият ръцете.

 

При епидемията от туларемия през 1997 г. имаше идея да се запалят горите около София и да се избият мишките. Представяте ли си какво щеше да стане, ако на този човек му бе дадена трибуна. Морбили в България няма, но журналистите не го повтарят. Повече от 21 дена няма морбили в България. Мерките срещу коронавирус доведе до това да няма много заразени и смъртни случаи.

 

Аз не мога да си спомня, но в национолен ефир не е мястото да ги коментираме тези неща. Тези неща се коментират на симпозиуми. Преди да се създаде НОЩ, здравният министър направи експертна група по коронавирус, ръководена от зам.-министър Светлана Йорданова.  Най-шумните там си мълчаха. Сега говорят, но защо обиждат персонално, не мога да разбера. Не мога да коментирам есемеси, но по някои телевизори бяха казани много лоши неща за моята квалификация.

 

Двама мъже са на 44 го и на 36 г. Единият е бил собственик на апартамента, а другият-наемател. Една от жертвите е обезобразена. Снощи е имало събиране. Имало е проблем с влизане в апартамента, защото вътре и имало огромно куче. Съседите са чули шум около събирането.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7805 |11.06.2020 Д-р Георги Тодоров: Изпратил съм 7 есемеса на Кунчев, но те са само професионални. Няма заплахи . 12| 5500 |10.06.2020 Проф. Кантарджиев: Вероятно извънредната епидемична обстановка ще продължи . 22| 10135 |09.06.2020 Георги Тодоров: Д-р Кунчев се изложи, намираме се в ролята на рибаря. Чакаме Михаля . 25| 12365 |09.06.2020 Доц. Мангъров: Ще посъветвам хората да живеят по най-нормалния начин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads