Реклама / Ads
12| 4578 |06.10.2014 НОВИНИ

Томов с мярка срещу пазара на вот: Преброителни комисии да обработват резултатите на открито

.
Броят на партиите в 43-тото Народно събрание може да не достигне осем, макар че това е слабо вероятно. Това каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов.
 

"Все още АБВ е доста близо до 4-процентовата бариера, за да можем да кажем със 100-процентова сигурност, че тази партия влиза в следващия парламент", посочи той пред БНР.

 

Томов не изключи възможността разликата между БСП и ДПС, която е доста малка, да се стопи, след като бъдат въведени данните от гласуването в чужбина и движението да стане втора политическа партия. Според него до края на деня е много възможно да има окончателни данни от предсрочния вот. На по-късен етап ще станат ясни и резултатите от преференциалното гласуване.

 

За изборите Цветозар Томов коментира: "Бяха типично български избори, проведени по цивилизовани и демократични права. ЦИК се стараеше да гарантира тези права. Купуването на гласове е обществен проблем, който не можем да очакваме да бъде решен от една институция. За да бъде решен, тук изразявам лично мнение, трябват законодателни промени, взаимодействие между правоохранителната система и изборната администрация, изисква нотка на нетърпимост в гражданското общество, за да може да се получи реален ефект и да стане абсурдно да си мисли една партия, че може да постигне влияние чрез купуване на гласове", каза той.

 

Според говорителя на ЦИК разумна мярка срещу купуването на гласове и контролирания вот би било преминаването към друг тип броене при изборите, към създаването на преброителни комисии, които да обработват изборните резултати открито пред представители на обществото. Цветозар Томов обясни във връзка с организацията на вота в чужбина, че секциите в Атина са се оказали малко, но той лично не знае за големи опашки на други места в чужбина. Според него изборите зад граница са преминали нормално.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5274 |05.10.2014 Цв. Томов: 6 875 199 души имат право на глас . 3| 4440 |26.09.2014 Цв. Томов: Пълна сигурност има за бюлетините . 2| 4254 |25.09.2014 Цв. Томов: Няма окупация, някакви хора се разхождат във фоайето . 17| 4453 |23.09.2014 Цв. Томов: Не мога да гарантирам честни избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads