Реклама / Ads
0| 5546 |11.04.2022 НОВИНИ

Тошко Йорданов: Има съсредоточаване на огромна власт в ПП и Асен Василев. Някой иска да ни скара

.
Тошко Йорданов
Председателят на Парламентарната група на ”Има такъв народ” Тошко Йорданов бе категоричен, че техният кандидат Любомир Каримански е най-добрият вариант за гуверньор на БНБ. По думите му, в момента има съсредоточена огромна власт в един от коалиционните партньори - ”Продължаваме промяната”. Има опция и някой да иска да ни скара.
 

"На мен и на колегите взе да ни писва от това пришиване към ГЕРБ и ДПС, при положение, че ситуацията да стане такава я направиха "Продължаваме промяната". Когато нямаш коалиционни партньори, които да те подкрепят, вървиш по закона. Истината е следната - г-н Каримански е наш кандидат още от преди два парламента. Когато сформирахме тази коалиция, ние ги информирахме. Още тогава Кирил Петков каза, че те нямат кандидат. Те нямат кандидат, просто искат да сложат човек, който да е под техен контрол на БНБ. Те предложиха 4 или 5 човека, последният беше Андрей Гюров. Преди това добре ги питахте дали единият от тях не е човек, който е в Сингапур, чийто брат е шеф на ББР , или момиче, което е било трейдър в "Сити банк", което е уволнено заради несправяне със ситуацията. Те си ги отхвърляха сами, тъй като не отговаряха на изискванията. Ние повдигахме тази тема от началото на коалиционните преговори до края. Нашият подход винаги е,че трябва да има професионалисти на всеки пост. Включително нашите министри са професионалисти в съответната област и не ходят да се снимат с телефончета, за да ги забележат", каза Йорданов пред "Нова телевизия".

 

"Задайте си въпроса в момента как е властта в България - има огромна концентрация на финансова власт и информация в един единствен човек и това е министърът на финансите. Това беше може би грешка, защото когато се прави коалиционно управление никога икономическата и разследващата власт не са в една и съща партия. В случая в Продължаваме промяната, която е коалиция, са службите, МВР и всички ресурсни и финансови инструменти. И сега тази коалиция се опитва без да има конкретен кандидат, достатъчно читав, да овладее и БНБ. Защо? Този въпрос е към тях. По принцип би трябвало да има баланс в една власт. Ние сме изказвали съмнения, но нищо не ни казват отсреща. Опитвали сме се да подхождаме смирено и партньорски. Една коалиция трябва да е като едно семейство. Мъжът може да изкарва три пъти повече, но жената не е безгласна буква, или обратното. Няма мъж. Това е едно семейство, в което трябва да има равнопоставени партньори, защото без един от тях то не може да съществува. Искаме Каримански, защото е професионалист. Сегашният гуверньор е избран с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Не се съмнявам в професионализма му. Но не се съмнявам и в професионализма на Каримански. Кандидатът за БНБ е извън коалиционното споразумение. Любомир Каримански е по-добрият кандидат", категоричен бе той.

 

Йорданов коментира и заплахите срещу Каримански, за които кандидатът за гуверньор на БНБ призна: "Това с СМС-ите не знам дали от ПП са го заплашвали, но определено е някой, който не иска той да участва в тази надпревара. Групата, която не иска, е ПП. Сега не знам дали те са накарали някоя мутра или някоя мутра сама се е навила, или някой организира интрига. Това си е работа на МВР.

 

Премиерът Кирил Петков е направил мръсен намек, че едва ли не "Има такъв народ" е заплашил коалицията, че няма да подкрепи закона за спецкпрокуратурата и съда, ако "Продължаваме промяната" не оттегли Андрей Гюров като кандидат за гуверньор на БНБ, посочи Йорданов.

 

Ние никога не сме си позволявали да правим рекет. Не сме им дали и малко повод, че ще си позволим да играем със спецсъда и прокуратурата, защото това е и в нашите обещания и програма. Вчера на този коалиционен съвет и това се обсъди, на въпроса ще има ли проблем, ние казахме - как ще има проблем, ние там сме постигнали договорка. Ето още един мръсен намек, в случая от премиера Петков - че изтеглят Гюров, защото, видите ли, ние правим някакъв проблем по този закон за спецпррокуратурата и спецсъда, което е пълна лъжа. Отвратително е министър-председателя да лъже. Или да прави намеци, айде не да лъже. Ако някой заложи коалицията и я разруши за извънкоалиционно споразумение, не сме ние. Това за спецкпрокуратурата и съда е в коалиционното споразумение, каза още Йорданов.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3764 |10.04.2022 Тошко Йорданов: Петков и Василев оказват политически рекет върху ИТН . 0| 4077 |08.04.2022 Тошко Йорданов: Блокирана е работата на Регионалното министерство, позорна игра от партньорите в коалицията . 0| 3314 |07.04.2022 Кошлуков да си ходи от шефския пост в БНТ иска Тошко Йорданов . 0| 4633 |05.04.2022 Тошко Йорданов: Не съм показал среден пръст, просто съм се подпрял

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads