Реклама / Ads
68| 5319 |10.02.2012 НОВИНИ

Тръгна подписка за анкетна комисия срещу Цветанов

.
Подписка за създаване на временна анкетна комисия за разследване на системния политически натиск върху съдебната система, упражняван от вътрешния министър Цветан Цветанов тръгна днес в парламента.
 

 

До този момент са събрани над 60 подписа на народни представители, заяви депутатът от КБ Михаил Миков, цитиран от БГНЕС.

 

Според заместник-председателя на ДПС и на Народното събрание Христо Бисеров Цветанов е основният виновник за лошия междинен доклад на ЕК и заключенията в него. Считаме, че има възможност народните представители да създадат временна анкетна комисия на паритетен принцип от всички парламентарни групи, за да се установи ролята на Цветанов в тези процеси. Досега в подписката са се подписали депутати от КБ, ДПС, "Атака" и от независимите. Очакват се до края на седмица да се присъединят и депутати от СК, които са участвали в изготвянето на мотивите за искането на временната комисия.

 

Предлага се Временната парламентарна комисия да е със срок два месеца и да е съставена от 11 народни представители - по 2-ма от всяка ПГ и един независим. Зачестилите случаи през последните 2 г. и половина на неспазване презумпцията на невиновност, наименуване на полицейски операции с имена на съдии, груби нападки срещу отделни представители на съдебната власт, включително неверни коментари на мотиви и присъди са сред основанията на инициаторите на подписката за създаването на анкетната комисия, подчерта Михаил Миков.

 

В мотивите депутатите отчитат и разграничението, което направи министър-председателят няколко пъти в тази посока от действията на министър Цветан Цветанов, добави той. Временната комисия трябва да изследва всички случаи, при които министър Цветанов оказваше политическо въздействие върху работата на съдебната власт, влиянието му върху прокуратурата, което е в противоречие с принципите в Конституцията за невинност до доказване на противното и ограничава човешки права, заяви Христо Бисеров. Очакванията са подписката да получи подкрепа от депутати от всички ПГ, освен от ГЕРБ.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 4989 |08.02.2012 Комисия подхваща помилванията на Марин и Първанов . 18| 5194 |01.02.2012 В НС създадоха комисия; Станишев: Бутафория! . 31| 4756 |01.02.2012 БСП се опъна на анкетната комисия за случаите на полицейско насилие . 10| 6903 |30.01.2012 Гледат делото срещу "Утре за всеки"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads