Реклама / Ads
14| 6006 |07.12.2011 НОВИНИ

Тракторите си тръгват от София, БДЖ пред споразумение

.
Ивайло Московски
Драматичните събития, които ескалираха с всеки ден през последната седмица, са на път да отстъпят място на нормалния ритъм на живот както в столицата, така и в страната.
 


Неочаквано днес зърнопроизводителите обявиха, че прекратяват протестите, но остават в бойна готовност.

Днес е вторият ден от както зърнопроизводители пристигнаха с трактори в София. Вчера около 700-800 зърнопроизводители, предвождани от гайди връчиха своята петиция и обръщение към управляващите.


Те поясниха, че исканията им за ясни правила в сектор земеделие, както и за оставките на двамата министри Дянков и Найденов остават.


По време на днешния протест зам.-председателят на асоциацията на българските зърнопроизводителите Георги Милев заяви, че предстоят три дати и след тях ще стане ясно дали ще подновят стачните действия.


Той поясни, че това са 15 декември - когато трябва да бъдат изплатени субсидиите на животновъдите, 2 януари 2012 г - когато трябва да бъдат получени ваучерите за безакцизно гориво и 31 януари 2012 г когато трябва да бъдат изплатени европейските субсидии за единица площ.


На днешния протест се събраха не повече от 200 представители на бранша. Те получиха подкрепата на животновъдите говедовъдите, пчеларите, асоциацията на земеделските производители в България, част от която са овощари, зеленчукопроизводители и др. Протестиращите носеха плакати на които бяха изобразени разплакани Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Симеон Дянков. На друг плакат тримата бяха представени като бандити с маски и пистолети.

Протестиращите изтъкнаха, че със своите протести са изнесли урок по демокрация на цяла България.


Те се обърнаха шеговито към премиера Бойко Борисов със следните думи: „ След последните мъдри напътствия на най-добрия футболист в България за справяне със световната криза ние прекратяваме протестите и обещаваме да гласуваме пак и пак, и пак."


Зърнопроизводителите са категорични, че по-скоро държавата ще се отърве от тях, отколкото тя от зърнопроизводителите.


Има голяма доза шанс днес да се стигне до споразумение за прекратяване на стачката и  в БДЖ. Това стана ясно от изявлението на транспортния министър Ивайло Московски пред БНТ днес.

 

Поредната среща между ръководството на БДЖ и синдикатите с участието на главния секретар на министерството на транспорта е в 11 часа.

 

Според министъра при вчерашните разговори с негово участие била намерена "диалогичност".

 

Московски декларира още веднаж, че ръководството на БДЖ и министерството няма да отстъпят от мерките, които ще извадят дружеството от състоянието, в което се намира. Оттам нататък въпросът е чисто технически, каза министърът и уточни, че категорично е отпаднал вариантът основа на решението да бъде подписаното от предишния министър Александър Цветков през март споразумение със синдикатите, предвиждащо допълнителни 40 милиона за железниците. "Това е неизпълнимо и няма да стане", каза Московски.

 

Базата, която се взима, е споразумението от 2009 година. По никакъв начин държавата няма да налива пари в дружеството, без да види реални реформи. В това споразумение са над 80 точки, 44 или 45 от тях са спорни. Така че днес трябва да си ги изчетат, да се потърси начин да се срещнат интересите там. Като, пак повтарям, тук не става въпрос за допълнителни средства, които е необходимо да се дават, става въпрос за чисто административни мерки", обясни министърът на транспорта.



 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4947 |05.12.2011 Тракторите влизат в София . 1| 9961 |02.12.2011 Тракторите в София – от понеделник . 67| 5292 |01.12.2011 Трактори блокират София, депозират средства за щети . 49| 7376 |27.09.2011 Скриха ромския бос в София, убиецът от Катуница остава в ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads