Реклама / Ads
2| 4000 |27.02.2019 НОВИНИ

Тръмп обеща Северна Корея да стане като Южна и Виетнам срещу разоръжаване

.
Американският президент Доналд Тръмп заяви днес, че Виетнам, където ще се състои втората му среща със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, преживява икономически разцвет, и че това можа да стане и в Северна Корея, ако тя се откаже от стремежа към ядрени оръжия, предаде Асошиейтед прес.
 

Северна Корея може да постигне същото, и то много бързо, ако се откаже от ядрените си амбиции. "Потенциалът е ГРАНДИОЗЕН, огромна възможност, като почти никоя друга в историята, за моя приятел Ким Чен Ун", написа Тръмп в Туитър.

 

Във втори пост в Туитър президентът атакува демократите във Вашингтон, заявявайки, че те трябва да престанат да му казват какво да прави със Северна Корея, а вместо това да се запитат, защо не са го направили по време на осемгодишното управление на Барак Обама.

 

В столицата на Виетнам Ханой днес започва втората среща на върха между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун.

 

Срещата ще се състои в най-стария хотел на Ханой - "Метропол" от веригата "Софител", в конферентната зала на седмия етаж.

 

Очаква се на тази втора среща на върха да се придаде повече съдържателност на предимно символичната декларация от първата среща на върха между двамата лидери в Сингапур.

 

Доналд Тръмп изразява оптимизъм и увери в Туитър, че очаква с нетърпение "една много продуктивна среща на върха".

 

За срещата се знаят твърде малко подробности. Двамата лидери ще вечерят заедно довечера в компанията на някои от съветниците си, съобщи говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

 

Първата историческа среща на върха между Тръмп и Ким се състоя през юни 2018 г. в Сингапур. На нея Ким обеща да работи за пълна денуклеаризация на Корейския полуостров. Оттогава преговорите не са отбелязали особен напредък. Северна Корея настоява за отмяна на инициираните от САЩ международни санкции, за официално обявяване на края на Корейската война (1950-1953 г.), по която до момента е подписано само примирие, и за гаранции за сигурността й, включително край на американското военно присъствие в Южна Корея и региона. САЩ пък искат пълна, проверима и необратима денуклеаризация, преди санкциите да отпаднат.

 

Доналд Тръмп повтаря, че не бърза да убеждава КНДР да се откаже от ядрения си арсенал докато Пхенян се въздържа, както прави вече повече от година, да извършва ядрени и ракетни тестове.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3792 |25.02.2019 Борисов обеща ”първа копка” на газовата връзка с Гърция през юни . 7| 4742 |24.02.2019 Радев се среща с външния министър на Северна Македония . 2| 4283 |24.02.2019 Ердоган покани Тръмп в Турция . 0| 4027 |23.02.2019 Тръмп получи две награди ”Златна малинка” за най-лош актьор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads