Реклама / Ads

 

8| 4421 |11.06.2020 НОВИНИ

Тренд: Всеки пети българин смята, че Бил Гейтс стои зад Covid-пандемията

.
Всеки пети българин смята, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях. Над една пета от българите са на мнение, че Бил Гейтс стои зад пандемията. Над два милиона и триста хиляди българи са съгласни с твърдението, че коронавирусът е изкуствено създадена болест.

Това сочат резултатите от изследване на агенция "Тренд" след приключването на извънредното положение и отпускането на противоепидемичните мерки, поръчано от "24аса".


76% от анкетираните са на мнение, че България се е справила с овладяването на епидемията от коронавирус. Едва 10% е делът на смятащите, че не се е справила, допълват оттам.

 

2/3 от анкетираните декларират, че са се върнали напълно към нормалния си начин на живот след отпускането на мерките.

 

"До голяма степен можем да считаме, че в съзнанието на българите, извънредното положение и мерките около него са по-скоро отминал период", допълват от "Тренд".


В проучването този месец, екипът на „Тренд“ е заложил и специален блок въпроси, касаещи добили популярност в последните месеци конспиративни теории. Една от тях е около темата за навлизането на 5G технологията, за която над една трета от анкетираните смятат, че е опасна. Традиционно, по всички теми, хората с висше образование са по-информирани спрямо тези с по-нисък образователен статус. Въпреки това, сред висшистите делът на смятащите 5G за опасна, е най-висок – 44% спрямо 16%, които не я считат за опасна.

 

Всеки десети пък е съгласен с твърдението, че коронавирусът се разпространява чрез 5G технологията. 41% не са склонни да се съгласят с това твърдение.

40% са мислещите, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята. Живеещите в малките градове и селата в по-голяма степен са съгласни с това твърдение, докато в Столицата в най-малка степен. Над 1 милион са скептично мислещите, които смятат, че коронавирусът не съществува и че е световна измама. Над половината 56% не се съгласяват с това твърдение.

Всеки пети (22%) българин смята, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях. Приблизително същият дял (21%) са смятащите, че Бил Гейтс стои зад пандемията от коронавирус, за да контролира хората през чипове, които ще бъдат поставяни заедно с ваксината. 39% не са съгласни с това твърдение, а голям дял от 40% не могат да преценят или изкажат мнение.

 

Конспиративните теории винаги са намирали широка социална база, когато са обвързани и с фармацевтичната индустрия. Отново регистрираме висок дял (43%) на смятащите, че коронавирусът е изкуствено създадена болест с цел фармацевтични компании да печелят. Малко над една четвърт (26%) са несъгласните с това твърдение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 25| 6525 |10.06.2020 Петима ”опозиционни” лекари канят НОЩ на публична дискусия за COVID-19 . 0| 4161 |02.06.2020 Калоян Паргов: Великото дело и гениалното творчество на Ботев са урок по родолюбие, който всеки българин трябва да помни и предава на потомците си . 5| 4367 |01.06.2020 Един загинал, петима с огнестрелни рани на протестите в Чикаго . 22| 6006 |31.05.2020 Борисов: Сменям арестувания зам.-министър, всеки бизнесмен може да си напише списък /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ