Реклама / Ads
3| 2170 |10.09.2024 НОВИНИ

Три години затвор за московски ракетен инженер за надписи „Путин е крадец“ и „Слава на Украйна“

.
Руски съд
Съдът на град Дубна осъди на три години затвор Сергей Красюк, водещ инженер в конструкторското бюро за производство на крилати ракети „Радуга“. Той беше признат за виновен в „дискредитиране“ на руската армия заради надписи „Слава на Украйна“, „Победата ще бъде с Украйна“ и „Путин е крадец“ на ключови етикети, съобщава OVD-info, като се позовава на адвокат Наталия Тихонова.
 

По думите й държавното обвинение е поискало година затвор за Красюк. Съдът, освен че увеличи срока, забрани на обвиняемия да се занимава с дейности във военно-промишления комплекс за три години.


Срещу инженера е образувано наказателно дело през май 2024 г. Следственият комитет съобщи , че действията на заподозрения са „довели до временно спиране на предприятието и създаване на пречка за функционирането му“, докато на завода са нанесени „материални щети“.


Тихонова каза, че нейният клиент, дори на етапа на предварителното разследване, напълно е компенсирал компанията за щетите, които според разследването възлизат на 237 хиляди рубли. В тази връзка защитата настоя за налагане на наказание без лишаване от свобода. Но след като решението беше взето, Красюк, който беше под домашен арест, беше задържан в съдебната зала.


Адвокатът подчерта, че възнамерява да обжалва присъдата.


В Русия от началото на пълномащабното нахлуване в Украйна няколко души са замесени в наказателни дела за поставяне на антивоенни надписи върху различни обекти. Така през ноември 2023 г. съдът в Санкт Петербург осъди 33-годишния музикант и художник Саша Скочиленко на седем години затвор по делото за антивоенни етикети с цени. През пролетта на 2022 г. тя смени ценовите етикети в магазините на Perekrestok с антивоенни листовки с информация за войната в Украйна.

 

Превод ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2165 |10.09.2024 Първата ни ракета Григор Димитров ще има открит урок за деца на 17 септември . 11| 2205 |10.09.2024 Мартин Димитров: Руските фирми у нас са над 12 000, службите да ги проверят . 0| 2153 |10.09.2024 Гл. комисар Александър Джартов: За последните 4 г. има тенденция на увеличаване на засегнатите площи от горски пожари . 3| 2166 |10.09.2024 Администрацията на Байдън изпрати на Конгреса класифициран доклад за стратегията си относно войната в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads