Реклама / Ads
1| 2857 |22.10.2024 НОВИНИ

"Три майл айлънд": Ядрената централа се завръща в епохата на изкуствения интелект с инвестиции от Microsoft

.
Конструкцията на ядрената електрическа централа Три Мили Изланд в Пенсилвания, която е затворена от години и е изпаднала в забрава, сега се подготвя за възраждане с инвестиции от Constellation Energy, насочени към захранване на центровете за данни на Microsoft.
 

Гигантските охладителни кули на ядрената електрическа централа Три Мили Изланд в Пенсилвания, собственост на Constellation Energy, стоят бездействали толкова дълго, че в основите им, които са изпразнени, е поникнала трева, а дивата природа се разхожда вътре, съобщи reuters.

 

Охранявани постове на входа на закритото съоръжение, обградено с бодлива тел, стоят празни. Заводът, който преди работеше с такава сила, че работниците бяха задължени да носят предпазни средства за слуха, сега е почти безшумен.

 

„Все още е зловещо да влизаш тук и просто е тихо“, каза Крейг Смит, мениджър по регулаторното осигуряване в Constellation, по време на обиколка на завода миналата седмица. Смит, който работеше в Три Мили Изланд, когато Constellation затвори оставащия реактор на обекта през 2019 г., сега се подготвя за повторно пускане.

 

Constellation обяви миналия месец, че ще възроди полувековната Три Мили Изланд с цел да осигури електричество за центровете за данни на Microsoft. Очаква се Microsoft да плати поне 100 долара на мегаватчас, почти двойно повече от обичайната цена на възобновяемата енергия в региона, като част от 20-годишния договор за електрическа енергия.

 

Споразумението показва драстичните усилия, които големите технологични компании са готови да положат, за да осигурят електричество за разширяването на изкуствения интелект и усилията на американската енергийна индустрия да отговори на това търсене.

 

Възстановяването на единица 1 в Три Мили Изланд се очаква да отнеме четири години, поне 1,6 милиарда долара и хиляди работници, за да завърши безпрецедентната задача по повторното пускане на пенсионирана ядрена електрическа централа.

 

Constellation вече е поръчала скъпо оборудване за обекта и е идентифицирала гориво за ядрения реактор на единицата, като работата се очаква да започне в началото на следващата година, според интервюта на Ройтерс с ръководители на компанията и изпълнители. Успешното възкресение на Три Мили Изланд, известна с частичното си разтопяване през 1979 г., което хвърли сянка върху американския ядрен сектор в продължение на десетилетия, би поставило завода на преден план в индустриалното възраждане.

 

Ядрената енергия произвежда големи количества електричество без въглеродни емисии. Това е привлекателно за компании, като Microsoft, които имат климатични ангажименти и се сблъскват с нарастваща обществена критика за ненаситната си консумация на енергия.

 

Microsoft би обмислила подписването на други договори за покупка на електрическа енергия, за да рестартира закрити електрически станции, каза Аластър Спиърс, старши директор на глобалната инфраструктура на Azure в Microsoft.

 

„Не мисля, че нещо е извън масата“, каза Спиърс.

 

Рестартирането на Три Мили Изланд ще осигури на регионалната мрежа 835 мегавата електрическа енергия - достатъчно за всички домове в Филаделфия - за да помогне за компенсиране на консумацията на енергия от Microsoft.

 

Въпреки това, повторното пускане на завода не е сигурно. Три Мили Изланд, която ще бъде преименувана на Crane Clean Energy Complex, все още изисква промени в лицензиите и разрешителни. Местни активисти също обещаха да се борят срещу проекта поради съображения за безопасност и околна среда.

 

Ако планът претърпи същите дълги забавяния и надхвърляния на разходите, които тормозят почти всяко ядрено строителство в историята на страната, това може да попречи на други сделки и да забави стремежа на големите технологии бързо да се разширяват, казват експерти в енергетиката. Милиони фута строителство

 

По-рано тази година Constellation завърши първоначалните тестове на единица 1 на завода, за да определи дали е финансово разумно да бъде възкресена.

След като научиха, че централният генератор, който би струвал стотици милиони долари за подмяна, е в добро състояние, компанията продължи с плана си.

 

„Имаме идеално готов основен генератор, който просто чака останалата част от завода да започне“, каза Смит, стоейки пред редица огромни турбини.

 

Около хиляда дърводелци, електротехници, тръбопроводчици и други специалисти се очаква да бъдат изпратени на обекта, каза Роб Бейр, президент на строителните търговии в Пенсилвания. Работата вероятно ще започне през първото тримесечие на 2025 г. с възстановяването на две охладителни кули с височина 370 фута (113 м), които бяха напълно оголени след затварянето на завода.

 

„Има куп оборудване, което трябва да бъде върнато в тези кули“, каза Бейр, чийто баща е помогнал за построяването на единица 1, която е открита през 1974 г.

 

Работниците ще бъдат повдигани до върха на кулите, за да инсталират осветление и да попълнят сградите отвътре. Основите на съоръженията, които преди са били изградени от червено дърво, ще бъдат обновени с модерни материали.

 

След това ще започне възстановяването вътре в завода: част от основното оборудване ще бъде заменено. Constellation наскоро поръча главния трансформатор на обекта, който се очаква да струва около 100 милиона долара, включително инсталацията, да бъде доставен през 2027 г.

 

Тръбопроводната и електрическата работа, почистването на кондензатори и почистването на генератори ще бъдат сред следващите задачи. Воден резервоар с капацитет един милион галона ще бъде запълнен.

 

Голяма част от аналоговата контролна зала, с панел инсталиран в началото на 70-те години, ще остане същата. Предимството на запазването на аналоговата система е, че тя ще бъде по-сигурна срещу кибератаки, казаха служители.

 

Завършването на работата ще изисква няколко милиона фута скеле, изградени от скелета, или дърводелци с специални лицензи, които да бъдат сглобявани многократно около острова.

 

„И всичко това трябва да бъде направено, преди дори да може да се постави гориво на обекта“, каза Бейр.

 

Компанията е възложила дизайна на горивото за ядрения реактор, заяви Брайън Хансон, главен генерален директор на Constellation. Ядреното ядро ​​съдържа обогатен уран, източник на гориво за завода, подреден в пелети и запечатан в тръби.

 

Constellation, която е най-големият оператор на ядрени електрически станции в САЩ, ще използва гориво от съществуващите си резерви от обогатен уран като една от последните стъпки преди стартиране.

 

Тази инициатива е част от ново възраждане на ядрената енергия в САЩ, която страдаше от конкуренция от евтино гориво и страхове от разтопявания, каза Джон Чиампаглия, главен изпълнителен директор на Sprott Asset Management, която управлява голям физически уранов фонд. В Мичиган Holtec е в процес на опити да рестартира друга ядрена площадка.

 

Акциите на Constellation са нараснали с 135% досега тази година на фона на нови прогнози за рекордна консумация на електрическа енергия в САЩ следващата година и удвояване на търсенето на центрове за данни до 2030 г. Не всеки е възхитен от перспективата за ядрено възраждане. Ядрените електрически станции произвеждат отпадъци, които могат да останат радиоактивни хиляди години.

 

Около количество, равно на размера на тенисно игрище, изразходвано ядрено гориво от единица 1 е складирано на Три Мили Изланд, която се намира на ивичка земя в река Саскухана. Деактивирането на единица 2 все още продължава около 45 години след частичното разтопяване. Местният активист Ерик Епщайн, който помни инцидента през март 1979 г., каза, че ще се бори срещу искането на Constellation за възобновяване на експлоатацията и лицензите за ползване на вода.

 

„Това ще бъде дълга битка“, каза Епщайн.

 

Превод и редакция: ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2542 |22.10.2024 Нетаняху потвърди: Дрон на 'Хизбула' е ударил спалнята му . 0| 2313 |22.10.2024 Вносът на лекарства за трансплантации два пъти по-голям от нуждите . 7| 2460 |22.10.2024 Полша закрива руското консулство заради подозрения за саботаж . 0| 4030 |22.10.2024 МВФ предупреждава за риск от пазарен шок на фона на геополитическа и икономическа несигурност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads