Реклама / Ads
1| 3967 |15.07.2019 НОВИНИ

В тристранния съвет не се разбраха за социални промени

.
Тристранният съвет за сътрудничество между изпълнителната власт, работодатели и синдикати не се разбра относно предложените днес законопроекти. Съгласие не се постигна за предвижданата актуализация на пенсиите от септември, допълнителна помощ за деца и по-различно третиране на българите живеещи в чужбина.
 

Два са основните аргумента за отхвърляне на предложенията - подобни промени не се правят по средата на бюджетната година и извън започнала бюджетна процедура, съобщава БНТ.

 

Както синдикатите, така и работодателите посъветваха това да започне след като започне обсъждането на Бюджет 2020 година. Както синдикатите, така и държавата обясниха, че няма достатъчно средства, за да бъдат изпълнени тези промени.

 

Социалният министър Бисер Петков каза още, че вижда в тези промени дискриминация, тъй като ще бъдат актуализирани пенсиите само след 2006 година. Той видя дискриминация и при даването на помощ за втори и трето дете, както и при получаване на еднократна помощ за децата от 1 до 4 клас.

 

"Не се предлага в законопроекта и обезпечаването на по-високите разходи на фонд "Пенсии", по разчетите на Националния осигурителен институт обезпечаването на тази мярка би струвало 140 милиона лева повече месечно - разходи за фонд "Пенсии", на годишна основа това означава над 1,7 милиарда лева.", коментира Петков.


Ваня Григорова, КТ "Подкрепа" заяви, че осъвременяването на пенсиите безспорно трябва да се случи. "Кога и в какъв вариант правителството трябва да реши, защото не е нормално учител, който се е пенсионирал преди десет години да получава 200 лева пенсия, а такъв който се е пенсионирал сега 700 лева пенсия", заяви още тя.


Ивелин Желязков от Конфдерация на работодателите и индустриалците в България обясни, че те не подкрепят на този етап, защото считат, че предложенията не са съобразени със средносрочната бюджетна прогноза. По думите му много по-разумно би било такива законопроекти да се разглеждат в рамките на предстоящата много скоро бюджетна процедура.


Социалните партньори застанаха зад мнението, че трябва да работят заедно по създаването на нов социален модел. Освен това си поставиха за цел и да бъде променен по някакъв начин законът, който третира българите, живеещи в чужбина, така че те по-лесно да могат да се връщат в страната и да заемат работни места, защото в момента работодателите обсъждат, че липсват работна ръка. Работодателите, държавата и синдикатите бяха категорични, че ще работят за създаването на нова стратегия за развитие на индустрията и икономиката като цяло до 2030 година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4234 |14.07.2019 Оранжев код за 18 области на страната, карайте внимателно, съветват от АПИ . 8| 4662 |12.07.2019 Сидеров покани Каракачанов и Симеонов на политически съвет, те отказаха . 0| 5147 |10.07.2019 Нито една съдийска организация не е подала документи за Съвета за партньорство към ВСС . 2| 4035 |08.07.2019 Омбудсманът представи Съветът за наблюдение на и за хора с увреждания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads