Реклама / Ads
4| 2341 |11.07.2024 НОВИНИ

Трудният юбилей на НАТО: Кървавата руска ракетна атака - ужасен фон на срещата във Вашингтон

.
Източник: личен архив
Кървавата руска ракетна атака посред бял ден срещу Киев и други украински градове, която удари и детска онкологична болница, даде ужасен фон на срещата във Вашингтон по случай 75-ата годишнина на НАТО. Организацията, създадена през 1949 г., за да осигури траен мир в Европа, все още се бори с най-голямата заплаха за европейската сигурност от основаването си.
 

Войната в Украйна е едновременно предизвикателство за алианса и потвърждение на необходимостта той все още да съществува. Но резултатите от срещата изглежда ще бъдат неубедителни, пише Financial Times, цитирано от Investor.bg.

 

Рисковете за организацията, за съжаление, не са само външни. Срещата във Вашингтон е помрачена от опасения за здравето на 81-годишния американски президент Джо Байдън, които поставиха на фокус възможността Доналд Тръмп да се завърне в Белия дом. Доминиращият член на НАТО може скоро да бъде ръководен от президент, който може да прекрати помощта на САЩ за Украйна и дори и да не оттегли изцяло американския чадър за сигурност, да поиска европейските членове да носят много повече от тежестта на собствената си сигурност.





Други лидери на ключови членове на НАТО – френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц - междувременно се борят с нарастващия популизъм, който може да ограничи способността им да увеличат разходите за отбрана. Великобритания, чийто нов лейбъристки премиер сър Киър Стармър пристигна във Вашингтон след убедителна изборна победа, изведнъж изглежда бастион на умереността. Но Стармър е между чука и наковалнята - между фискалния натиск и настояването на началниците на армията да се спре упадъкът на една от най-способните армии на НАТО.

 

Ако част от задачата на срещата във Вашингтон е да се застрахова алиансът срещу втори мандат на Тръмп, изглежда, че това до голяма степен няма да успее. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (негов наследник ще бъде Марк Рюте – бел. прев.) се опита да осигури многогодишен финансов пакет за военна помощ за Украйна, но съюзниците се съгласиха само на 40 млрд. евро през следващата година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2374 |11.07.2024 НАТО описа Китай като "решаващ фактор" във войната срещу Украйна, разработва атакващ дрон за Русия . 3| 2313 |11.07.2024 Временна комисия в НС ще проверява Ивелин Михайлов и "Исторически парк" . 0| 2312 |11.07.2024 35-годишен френски рефер ще ръководи финала на Евро 2024 между Испания и Англия . 2| 2416 |11.07.2024 Освобождават предсрочно Биляна Петрова от затвора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads