Реклама / Ads
2| 4837 |27.06.2010 НОВИНИ

Църквата дължи 2,5 млн. лева

.
Синодът е притеснен
Отдавна се носи мълва, че църквата има да дават на държавата милиони.
 

Държавата е съставила на църквата ревизионен акт за 2,5 млн. лв., но той се обжалва и още не е влязъл в сила, научи “Труд” от източници, близки до данъчните. Същата по размер сума виси на сметката на синода главно за невнесени през годините осигуровки за пенсия и здраве на духовниците, пише днес вестникът. Тъй като църквата се слави с пълен хаос в счетоводството, можело част от дълга да е преведен, но да не е правилно деклариран. “Труд” пусна в НАП официално запитване за задълженията за осигуровки по епархии. Оттам отказаха информация, като се позоваха на данъчно-осигурителната тайна.

В църковните среди отдавна се носи мълва, че имат да дават на държавата милиони, което от време на време хвърля в паника коридорите на Синодалната палата. Духовници обаче бягат като дявол от тамян от подобни въпроси. Казват само, че в момента тече нова проверка на данъчните. Единствено главният секретар на синода епископ Наум се осмели да признае, че дължат близо 2 млн. лв. за осигуровки (виж по-долу). От НАП казват, че от началото на годината постъпват суми, включително наредени от отделни епархии. ДДС не се плаща и не се изисква касов апарат при продажба на свещи, икони, при образователната, социалната и здравната дейност на църквата.

Синодът крие колко свещи продава

Св. синод мълчи по въпроса колко тона свещи годишно произвежда синодалният комплекс в “Илиянци” и как се следи дали някои храмове не правят злоупотреби. На 19 февруари “Труд” внесе в Синодалната палата запитване с входящ номер 161 с молба за информация за свещите, чийто краен потребител са всички миряни. Запитването ни бе по повод информация от Сливенската епархия, че Русенската през 2009 г. не е купила нито килограм свещи от свещоливницата в София. Дядо Неофит тогава обясни пред “Труд”, че е купувал от тази в Пловдив.

Главният секретар на синода епископ Наум каза вчера, че писмото на “Труд” било в дневния ред на юнската сесия на синода, дори въпросът бил частично обсъден от архиереите, които говорили, че ще въведат по-голям контрол върху продажбата на свещи. Дядо Наум обаче още не бил упълномощен да даде информация на “Труд”. По неофициални данни през 2008 г. в свещоливницата в столицата са произведени 403 тона свещи, а са продадени 367 тона. Епархиите отличници по покупка са Варненската, Неврокопската и Пловдивската с около 100 тона. София купува около 90 тона.

Главният секретар на Св. синод: Полека-лека ще платим

Длъжници сме, не мога да кажа в момента точната сума, но е около 2 милиона лева, каза вчера по телефона пред “Труд” дядо Наум. Според него ревизионният акт е именно за невнесените осигуровки. Той не знаеше дали църквата има други задължения като невнесени данъци. “Полека-лека Българската православна църква ще се издължи. Знаем, че зад всяка вноска стои човек - предстои му да ходи на лекар, да се пенсионира. Вече има стройна организация”, каза дядо Наум. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5637 |15.06.2010 ДАНС потъна в борчове, дължи милиони . 2| 4483 |11.06.2010 МВР дължи милиони на съкратените от Миков . 4| 5650 |06.06.2010 3 745 000 лв. джакпот в тотото, църквата го нарича дело на Дявола . 0| 5225 |04.06.2010 Частни съдии погнаха шефа на Ботев, дължи 2 млн. лв. на клуба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads