Реклама / Ads
8| 4896 |22.11.2012 НОВИНИ

Цацаров е против щедрите хвалби по негов адрес

.
Сотир Цацаров
Щедрите хвалби, които председателят на Пловдивския окръжен съд и единствен кандидат за поста главен прокурор Сотир Цацаров получава от страна на висши представители на изпълнителната власт, не са му удобни, но и не може да ги спре.
 

Това каза самият той пред bTV. Въпреки обявяването за „фаворит на управляващите” и явната подкрепа, която премиерът и вътрешният министър изразяват за Цацаров, той побърза да отрече каквито и да било близки отношения или договорки както с Бойко Борисов, така и с Цветан Цветанов.

По думите му благоразположението на шефа на МВР към него не може да бъде обяснено с факта, че именно Окръжният съд в Пловдив е оправдал Цветанов по воденото срещу него дело за клевета, заведено от съдия Мирослава Тодорова. Изказани бяха и мнения, че неслучайно това дело се гледа в Пловдив – в съда, известен с „доброто си сътрудничество” с МВР или с маниера си да правораздава обвинително на база на полицейските преписки повече, отколкото на адвокатските аргументи.

Цацаров обаче се разграничи от тези твърдения и обясни, че данните на професионалните издания за броя осъдителни и оправдателни присъди в оглавявания от него съд всъщност не били верни.

„Делото срещу Цветанов беше изпратено в Пловдив по процедурно решение на ВКС. Той беше оправдан само на първа инстанция. Предстои делото да се гледа на втора инстанция, на която не съм председател. А що се отнася до правораздаването, там където пише, че за 2011-а оправдателните присъди са 1,64% , аз казвам, че те са 7,77% – цифрите са манипулирани до безкрай”, обясни Сотир Цацаров.

Пример за доброто сътрудничество между МВР и съдиите в Пловдив може да бъде открит още във времето, в което Борисов бе главен секретар. Тогава той подари лично оръжие на председателя на пловдивския окръжен съд като знак на признателност за добрата работа между "местната Темида" и полицията.

Тази „теза” за известна близост между него и управляващите обаче не се приема от Цацаров. Той я определи като „петното, което се хвърля върху колегите ми – представя ги като безропотно изпълняващи волята ми, продиктувана от Цветанов”.

По повод възникналите съмнения в евентуална възможност за манипулация на вота на ВСС за главен прокурор – заради използването на електронна система, кандидатът за най-важния пост в съдебната система се „застрахова”, че няма власт в определянето на правилата за избора.
Преди две седмици, след одобрението на кандидатурата на Цацаров, мнозинството във ВСС реши гласуването за кандидатите за главен прокурор да стане не по азбучен ред, както беше досега, а по реда на подадените предложения. Тъй като пловдивският прокурор е първата кандидатура обаче, това веднага провокира спекулации, че той ще бъде облагодетелстван от такава процедура.

Въпреки че преди дни Сотир Цацаров изпрати писмо до Съвета с настояване да бъдат променени правилата за последователността на гласуване на кандидатите, той „нямал правомощията” да поиска и отмяна на планираното електронно гласуване. Каза все пак, че няма нищо против да бъде гласувано и с бюлетини и че „изборът трябва да е честен”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5076 |20.11.2012 Цацаров иска нов ред за гласуване на главен прокурор . 59| 5892 |13.11.2012 Обрат: Григорий се обърна против Кирил . 30| 6057 |08.11.2012 Предлaгат Сотир Цацаров за главен прокурор . 12| 5405 |07.11.2012 И ГЕРБ се противопоставиха на Доган

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads