Реклама / Ads
11| 2399 |17.11.2023 НОВИНИ

Централният съвет на ДПС започна без Доган. Пеевски бил феномен в родната политика

.
Източник: БГНЕС
"Движението за права и свободи" провежда Централен съвет на партията в този момент. Събитието е закрито за медии, като в началото бяха допуснати единствено оператори и фотографи за протоколни кадри. 
 

Новият председател на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски бе посрещнат на крака и с ръкопляскания от членовете на партията. Той откри Централния съвет сам, без почетния председател на Движението Ахмед Доган, който се очакваше да присъства. Доган в момента ръководи оперативно партията до провеждането на Национална конференция на партията, която се очаква да се случи през февруари.

 

Пеевски седна сам на масата, от която ще бъде ръководено заседанието, където се очакваше да бъде и Доган. На първия ред, пред него, са позиционирани заместник-председателя на парламента Филиз Хюсменова, евродепутатът Илхан Кючюк, Рамадан Аталай, както и бившият кмет на Кърджали Хасан Азис.

 

Междувременно Карадайъ проговори за първи път за своята оставка. Той написа, че благодари на Доган за доверието през всичките години и обяви, че няма да бъде кандидат за председател на партията за следващия мандат.

 

С публикация в профила си във фейсбук той благодари на председателя Ахмед Доган, ръководството на партията и симпатизантите на Движението.

 

Ето и думите му към Движението:

 

Уважаеми г-н Председател,

Уважаеми членове на Централния съвет, колеги,

Скъпи членове и симпатизанти на ДПС!

Благодаря за доверието, което ми оказахте с избора ми за председател на ДПС на 24 април 2016г. и на 12.12.2020г.

Подадох оставка като председател на ДПС непосредствено преди ЦС и НК, за да е ясно, че аз не съм кандидат за председател на партията за следващия мандат, да има достатъчно време за сериозен дебат за бъдещето на партията, както и достатъчно време за подготовка на евентуалните кандидати за председател на партията.

Благодаря на всеки един от вас за всичко, което преживяхме през този период. Благодаря ви за доверието! Благодаря Ви, г-н Доган, за всичко! Службата за и в името на ДПС е и привилегия, и огромна отговорност. Винаги съм се отнасял с огромна отговорност.

И на финал искам да се извиня на всеки един поотделно и на ЦС като цяло, ако не съм покрил неговите очаквания като председател и като човек.

 

Желая ви много здраве и успехи!

 

Почетният председател на "Движението за права и свободи" Ахмед Доган отправи послание към членовете на Централния съвет на ДПС.

 

Както писахме Доган не присъства на Централния съвет. В момента той отговаря за оперативните функции на партията след оставката на Мустафа Карадайъ като председател на партията.

 

В словото си Доган подчертава, че завръщането му в оперативната политика е "екзистенциална тежест" за него, което по думите му "обърква личното му битие".

 

Доган е категоричен, че не се връща в политиката по свое желание, а по необходимост. Той ясно заявява, че не е "самодостатъчен политически субект", който да вкара България в Шенген и да изравни стандарта на живот на българите с този на западноевропейците.   

 

По думите му ролята на ДПС в съвременната политическа среда е свързана с пренасянето на ценностите за зачитане на правата и свободите на човека и малцинствата. Той обаче намеква, че смяната на поколенията налага и преосмислянето на ценностите. 

 

Доган благодари на Карадайъ за ролята му в Движението през всички години и отбелязва, че е продукт на 30-годишна инвестиция. Намеква, че оставката му има своята предистория. Почетният председател на ДПС не пропуска и да похвали Делян Пеевски, заявявайки, че той се е превърнал от "най-обругавания в най-значимия партньор за всички парламентарни групи".

 

Ахмед Доган призовава политиците да погледнат належащите проблеми пред страната и извежда демографската криза като един от основните и най-големите пред България. 

 

Цялото послание:

 

Уважаеми дами и господа, колеги!

 

Не съм допускал през последните 11 години, че ще ми се наложи да се върна в оперативната политика. Това за мен е екзистенциална тежест, която в определен смисъл обърква личното ми битие.

 

На второ място съм неприятно изненадан от свръхочакванията на различни анализатори от предстоящото ми пребиваване в терена на ставащото в политическите реалности. През последните три десетилетия многократно ми се е налагало да бъда свидетел на началото и края на социалните свръхочаквания. Те винаги са свързани с кризисните възприятия на политическите реалности и имат един и същ профил на драматичен завършек. Освен това не съм фен на героите-спасители в историята, защото те по дефиниция подвеждат обществото с илюзорни представи за неговото бъдеще.

Връщам се не по своя воля, а по политическа необходимост. Неуместно е този факт да се свързва с геополитическите конфигурации на Балканите, Кавказ и Близкия изток. Не се възприемам и като самодостатъчен политически субект и визионер, който може да предначертае пътя ни към Шенген и постигането на средните европейски стандарти на живот.

 

Единствената ми мотивация да бъда сред вас е актуалното състояние и бъдещото развитие на партия Движение за права и свободи. ДПС е моя съдба, за сетен път се убеждавам, че човек не може да се освободи от повика за помощ на своите творения.

 

Като всяка друга партия, ДПС е продукт на исторически обстоятелства, свързани със запазването и защитата на човешката идентичност. В това отношение ДПС винаги трябва да се обновява и да отстоява във времето. Всички проблеми на Балканите, включително Република Северна Македония и Косово имат етнически произход. Войните в Украйна и Близкия изток също имат такъв генезис. Още от митологичното време на Вавилонската кула светът се прекроява и конструира съобразно доминиращи идентичности. Това, което можа да добави цивилизацията през 20-ти век е зачитането на правата и свободите на човека и малцинствата, като основни ценности на нашия свят. ДПС е субект и носител на това ценностно постижение. Смяната на поколенията в политиката винаги трябва да преосмисля този казус. Защото проблемът за идентичността е свързан със свободата и достойнството на човека и е положен в темела на модерния либерален свят.

 

Искам да изразя отношението си в актуален план към г-н Мустафа Карадайъ и г-н Делян Пеевски:

 

Изненадващата оставка на г-н Мустафа Карадайъ явно си има предистория и развитие. В случая само искам да отбележа, че той има неоспорими заслуги за утвърждаването на ДПС. В него е вложена 30-годишна инвестиция, която, надявам се, да му помогне и в следващата страница на неговия живот.

Г-н Делян Пеевски за мен е феномен в българската политика през последните 5-6 месеца. С неговата хиперактивност, комбинативност и медиаторски умения той успя да върне центъра на властта в българския парламент. И от най-обругавания се превърна в значим партньор за всички парламентарни групи.

 

Тук му е мястото да отправя една молба към представителите на различните медии. Оставете ме да си върша работата. Не ме притискайте. Основните новини се произвеждат в парламента, а не в партийните централи. Затова изявите ми в медийното пространство ще бъдат дозирани и пестеливи. Но ще изневеря на себе си, ако не изразя притесненията си за политическата ситуация в страната. България все още няма ясен проспект за своето развитие. Предстоящото ни включване в Шенген измести всички значими проблеми свързани с днешното състояние на държавата и на гражданското общество. Например, родните ни политици загърбиха демографската криза в страната. За всеки би трябвало да е ясно, че това е изключително важен въпрос за държавата и обществото, защото е свързано с физическото възпроизводство на нацията. Неглижирането на този проблем може да има фатални последици за следващите поколения. Позволявам си да апелирам към всички парламентарни групи за спешно намиране на решение на този фундаментален въпрос в рамките на предстоящия бюджет на страната.

 

Благодаря ви за вниманието!

 

Бъдете живи и здрави!

 

Ахмед Доган

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2255 |17.11.2023 Ердоган ще разговаря в Берлин с Шолц за войната между Израел и Хамас . 3| 2258 |17.11.2023 Терзиев: Снощи ме болеше и като гражданин, и като кмет. Отговорността е на организаторите и на МВР . 5| 2253 |17.11.2023 Военният министър: Не съм в конфликт на интереси . 1| 2303 |17.11.2023 ЦСКА София: Гневът на привържениците, чийто футбол им беше буквално отнет, достигна безпрецедентни нива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads