Реклама / Ads
0| 3098 |19.03.2023 НОВИНИ

ЦИК даде указания на СИК за работата с видеонаблюдението и отчитането на вота

.
Председателите на секционните избирателни комисии ще сканират специален QR код, за да стартират излъчването и заснемането при броенето на бюлетините от вота на 2-ри април на смартфоните, предназначени за целта. Към устройствата ще има инструкции и специален запечатан плик QR кода а при прекъсване на излъчването или заснемането кода ще се сканира отново. Това е записано в приетите от ЦИК методически указания за работата на СИК, след края на гласуването и при отчитането на резултатите.
 

Първата задача на СИК, след като гласуването на 2-ри април приключи, е да сложат смартфона на стойка на маса, на която ще се броят бюлетините по начин, който осигурява видимост на всички действия на секционната комисия. Член на СИК ще следи за работата на устройството и след като се включи смартфона с QR кода, той ще изключи чак след подписването на протокола от всички членове и обявяване на резултатите от гласуването. 

 

Първо ще се броят хартиените бюлетини, а след тях  - тези от машините в секциите, където има и хартия, и машини.  За точното отчитане на резултатите и за целите на видеонаблюдението е необходимо да се пази тишина при отчитането на всеки глас, е указанието на ЦИК. Определен член на СИК показва бюлетината така, че да се вижда отбелязаният вот и едновременно обявява високо и ясно номера на кандидатската листа или съответно гласа "не подкрепям никого". След това ще се преброяват и преференциите за всеки един от кандидатите.

 

Броят на предпочитанията ще се отразява едновременно и независимо един от друг от двама членове на комисията от различни политически формации. След  подписването на протокола и обявяването на резултатите председателят на СИК ще изключи устройството за видеонаблюдение, след което заедно със стойката, зарядното устройство и QR кода ще се опакова в отделен пакет, върху който ще се постави надпис: "Устройство за видеонаблюдение" и номера на СИК. След това книжата и материалите се предават в РИК.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3710 |19.03.2023 Георги Ангелов: Част от бизнеса печели от кризата. Той създаде инфлацията . 8| 4969 |18.03.2023 Ивайло Мирчев: Хага да даде Путин на Гешев и той ще го спаси . 1| 3186 |17.03.2023 Киев приветства заповедта за арест на руския президент Путин, издадена от МНС в Хага . 2| 2888 |13.03.2023 Жена тръгна за Румъния за да даде там пари на ало измамници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads