Реклама / Ads
2| 3010 |04.11.2021 НОВИНИ

ЦИК: Няма изискване за зелен сертификат от членовете на СИК

.
Росица Матева Източник: стопкадър, bTV
Няма изискване за зелен сертификат от членовете на СИК, включително и на подвижните комисии. ЦИК държи това да бъде известно на всички. Призоваваме здравния министър, ако предвижда въвеждане на някакви допълнителни мерки, те да бъдат обсъдени предварително с членовете на ЦИК. Това каза пред БНР говорителят на Комисията Росица Матева.
 

Тя уточни, че са утвърдени предписанията на министъра на здравеопазването и на главния държавен здравен инспектор и ЦИК вече е взела решение как ще бъдат прилагани тези указания в изборния процес:

 

"Ще трябва да се проветряват помещенията, да се дезинфекцират членовете на СИК и избирателите. Дали сме препоръки до всички кметове на общини да бъдат осигурени ръкавици за избирателите".


Във връзка с решението на ВАС да отмени броенето на всичките така наречени контролни разписки от машинното гласуване, Матева посочи, че ЦИК все още няма общо становище по въпроса:


"Решението на съда отменя процедурата от методическите указания на ЦИК, ясно е казано, че ЦИК трябва да опише правилата и обема на контролното преброяване. Това предстои да се обсъди, може би утре, на заседание на Комисията".

 

Говорителят на ЦИК подчерта, че софтуерът за изборите на 14 ноември се модифицира от специалисти на "Сиела Норма", а специалисти на ЦИК не работят с него:

 

"В момента се удостоверява в Държавна агенция "Електронно управление" и Института по метрология и стандартизация. Надяваме се това да приключи още днес, т.е. да имаме решение, че софтуерът е удостоверен заедно с машините и да започне инсталирането му в устройствата - първо на машините, които ще заминат за гласуване в чужбина". 


"Т.нар. втори тур е предизвикателство, но ЦИК трябва да се справи, ако има такъв", допълни Росица Матева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 2826 |04.11.2021 До дни казват дали при антитела ще се издава зелен сертификат . 6| 6141 |03.11.2021 Директорът на ”Булгаргаз”: Нямаме тръба за азерския газ, никой не е искал оставката ми . 16| 5415 |03.11.2021 МЗ пак променя условията за зелените сертификати . 3| 3180 |03.11.2021 Кънчо Стойчев: Хвърлянето на кал заради пандемията няма да донесе дивиденти на никого

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads