Реклама / Ads
1| 3478 |13.07.2021 НОВИНИ

ЦИК: Няма забавяне в обявяване на резултатите от изборите

.
Източник: БГНЕС
В чужбина резултатите са обработени бързо въпреки по-големия брой секции. Няма забавяне и за обявяване на резултатите, тъй като в момента, в който сме готови да обявим резултата от гласуването, те ще бъдат публикувани като сто процента. Това каза за Българската национална телевизия говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.
 

„За да стане това обаче трябва да бъде извършено повторно въвеждане в ЦИК на всички секционни протоколи. За целта трябва още две районни избирателни комисии да дойдат и да предадат резултатите в ЦИК. При сравняване на базата данни на въведените протоколи в ЦИК в страната и в ЦИК извън страната, и повторното въвеждане в ЦИК, ако има някакви неточности и очевидни фактически грешки ЦИК взема решение по всеки един протокол поотделно установява каква е базата данни и едва тогава сме готови да обявим резултата и да качим сто процента обработени данни“, допълни тя.

 

„Смятам, че се справихме така, както сме се справяли в годините назад и така както са се справяли други колеги от ЦИК, тъй като вчера към 17,50 бяха обработен всички комисии а те са близо 800“, каза още Матева.

 

„Разбирам, че на някои места се е наложило да чакат колегите, но в крайна сметка, за да пристигнат документите, те минават през един защитен канал, като в ЦИК се създава временен пункт, в който работят служители на ДАНС, които предават документите, разпечатват ги отиват в информационно обслужване“, обясни говорителят на ЦИК.

 

„Изборните книжа на всички СИК-ове са обработени 100%, но на сайта на ЦИК числото все още не е 100 %. Причината е, че всички РИК-ове трябва да донесат изборните си книжа на място в ЦИК, за да се премине към т.нар. повторно въвеждане на резултатите. До този момент не са донесени книжата на София област и Шумен. В Шумен е била първата РИК, която е обработила най-бързо книжата си, но явно ще бъде последната, която ще ги донесе в ЦИК“, коментира още тя.

 

Матева заяви, че не може да коментира искането за оставка.

 

„Днес сме втори ден след изборите. По закон трябва 4 дни след изборния ден да бъдат обявени резултатите, никога до сега не е имало толкова бърза обработка на резултати“, каза тя.

 

От ЦИК уверяват, че ще обявят официалните резултати в срок, а с тях и мандатите за следващия парламент.

 

Припомняме, че Централната избирателна комисия не е обявила окончателните резултати от изборите. На този фон ГЕРБ обявиха, че вотът в чужбина е опорочен и поискаха оставката на ЦИК.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 89| 40009 |12.07.2021 Тошко Йорданов проговори за Николай Василев: В момента няма партия зад гърба си. Не е партиен член. Издигаме го като експерт . 16| 16356 |12.07.2021 Евгений Дайнов: Ходът на Слави Трифонов е дързък, но няма дълбочина . 5| 4469 |12.07.2021 Проф. Герджиков: ГЕРБ си отива от политическата сцена и повече никога няма да има водеща роля . 33| 12793 |12.07.2021 Безсрамно Борисов се обяви за победител – няколко стотни нямали значение. ЦИК манипулирала, а Рашков правел параван на ИТН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads