Реклама / Ads
20| 4662 |28.10.2023 НОВИНИ

ЦИК: ВАС да се произнесе дали решението ни е било правилно

.
Източник: скрийншот
Към настоящия момент ЦИК не намира основание да смени решението си за гласуване само с хартиени бюлетини. Това обяви на брифинг председателят на комисията Камелия Нейкова.
 

Решението на ЦИК е обжалвано по съдебен ред и всички факти и обстоятелства за това решение ще бъдат разгледани от съда. Постъпили са осем жалби, всички те са депозирани пред ВАС. Така, че очакваме съда да разгледа тези жалби.

 

До настоящия момент в Централната избирателна комисия не е постъпила информация, която да опровергава данните, съдържащи се в преписката на ДАНС относно неправомерни действия зам.-министъра на електронното управление, извършени на 25 октомври и изразяващи се в следното- да се проведе отново процедурата за изграждане от изходен код на софтуеъра на машините за гласуване. Процедурата по доверено изграждане на изходния код беше беше осъществена на 20 октомври в присъствието на присъствието на представители на ЦИК в министерството, като финалът приключи с подписване на изходния код с ключове, генерирани от ЦИК, обяви Нейкова.

 

"След тази процедура провеждането на изграждане на нов изходен код, каквото е извършено на 25 октомври, цитирам "качването на преносима флаш памет и запаметяването на личния телефон на зам.-министъра, е недопустимо дори с цел някой да си го гледа и да си поиграе с него", обясни още председателят на комисията. "Ако някой си позволява да си играе с инструмент, свързан с изборния процес, смятаме, че това не само е недопустимо, но и е незаконосъобразно", добави тя.

 

Нейкова беше категорична, че ЦИК не е разрешила устройствата за гласуване да напускат склада, където се съхраняват. "Това, че МВР има съгласуван транспортен план, както и разполагане на машините на рампите с цел тяхното транспортиране не може да се счита за дадено разрешение", посочиха още от комисията.

 

Камелия Нейкова заяви също, че не смята, че ЦИК е погазила Изборния кодекс. "Подобни твърдени от държавни институции и длъжностни лица намираме за недопустими и смятаме, че те са вмешателство в работата на независим държавен орган. А също така още повече рушат доверието в изборния процес. Нека институциите ни дадат възможност да си вършим работата, така, че изборният ден да протече нормално", апелираха още от комисията.

 

Те гарантират, че вотът на всички избиратели е обезпечен с достатъчен брой бюлетини.

 

"Разбираме желанието на някои избиратели да гласуват с машина. Аз също искам да гласувам с машина и до сега съм гласувала по този начин. Но, този път ще гласувам с хартиена бюлетина не защото изпълнявам нечия поръчка, а защото смятам, че информацията получена в ЦИК е достатъчна, за да вземем мерки да не се компрометира изборния процес", обясни председателката на комисия.

И апелира към ДАНС и прокуратурата да разследват действията на зам.-министъра, след което да оповестят публично финалните си заключения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3969 |28.10.2023 Нинова призовава Радев спешно днес да свика КСНС . 13| 4301 |28.10.2023 Ивайло Мирчев: Едни хора се опитаха да “хакнат” кода на демокрацията . 10| 20228 |28.10.2023 Адвокат след ареста на Георги Георгиев от „Боец“: Става въпрос за увреждане на чистачка на полицейска кола /видео/ . 22| 3862 |28.10.2023 Окончателно: Гласуваме с хартия! Избирателната комисия отказа да върне машинното гласуване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads