Реклама / Ads
30| 5140 |07.06.2014 НОВИНИ

Цонев: Орешарски е подходящ и за следващ премиер

.
Депутатът от ДПС Йордан Цонев Източник: Булфото
Премиер от типа на Пламен Орешарски е подходящ за ръководител и на това, и на следващо правителство. България трябва да има правителство, което да има стабилна подкрепа в Народно събрание от над 130 депутати. Това трябва да бъдат партии с близка програма.
 

Това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев по БНТ. Той посочи, че правителството имало за цел да стабилизира цялостния икономически цикъл, което до голяма степен е постигнато. Той сподели, че не подкрепя еуфорията на Борисов и Реформаторския блок след евроизборите, по-скоро има загриженост за политическата и икономическа стабилност. "Стандард енд Пуурс може да ни намали рейтигнга заради политическата нестабилност", допълни Цонев.

Статуквото след евроизборите останало същото, защото няма нито дясна, нито лявоцентристка алтернатива. Единствената промяна била смяната на националистите с популистите на Николай Бареков, смята Цонев.

Зам.-председателят на ДПС изрази надежда, че българският избирател ще зададе по-стабилна формула на управление, за да може едно следващо правителство да изкара пълен мандат.

На въпрос кой трябва да поеме инициативата за предстоящите разговори за бъдещето на правителството, Цонев посочи, че това трябва да е мандатоносителят, а именно БСП.

Има връзка между спрените еврофондове и „Южен поток". Замразяването на средствата ще има отражение върху бюджета, посочи депутатът от ДПС. По думите на Цонев „Южен поток" е много необходим и за България, и за Европа проект, „но трябва да се строи в съгласие с правилата на Брюксел, а не, както се изразиха нашите партньори, въпреки Брюксел".

По тази причина ДПС не би подкрепило каквото и да е в противоречие с европейските изисквания. В този смисъл движението не би подкрепило на второ четене поправките на Таско Ерменков и Явор Куюмджиев за „Южен поток".

„Въпросът не е в цената, а в условията и в правилата. Ключовият момент е изискването на Третия енергиен пакет на ЕС, където има две сериозни изисквания, които трябва да бъдат преодолени с условията за „Южен поток". Едното е за достъп до тръбата от страна на трети страни, а другото - тръбата да не бъде собственост на този, който дава газа. Тези две условия трябва да бъдат преодолени, а те могат да бъдат преодолени с преговори", подчерта той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5014 |07.06.2014 Задължителното гласуване остава Орешарски на власт? . 9| 5298 |06.06.2014 Йовчев и Златанова отличниците на Орешарски . 15| 5048 |06.06.2014 Цонев: Г-жа Меркел може да каже широка коалиция ГЕРБ-БСП . 28| 5419 |05.06.2014 Орешарски немее за исканата му оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads