Реклама / Ads
8| 6783 |27.07.2012 НОВИНИ

Цв. Цветанов: Имало е поне 15 осигурени сигнала за тероризъм

.
Цветан Цветанов
Това станало от началото на мандата на министъра. Били задържани лица с червени бюлетина. Не е имало обаче осуетен опит за взрив на друго българско летище.
 

Към настоящият момент информацията по разследването на атентата в Бургас е чисто оперативна и не може да се споделя, обяви по БТВ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Според него България има възможност през последните години да реагира много адекватно на изпреварваща информация от партньорски служби. В конкретния момент обаче нямало такава информация - лицето било влезло с цел туризъм и се смесило с потока, оставайки незабелязано.

Когато има терористичен акт, може да се изведат различни хипотези за проблем, каза Цветанов и посочи като пример събитията от 11 септември в САЩ, атентатите в Мадрид и Лондон, където всичко било на видеонаблюдение. Има достатъчно оперативна информация от партньорски служби, има предотвратени атентати, напомни министърът.

Ежегодно и у нас се командироват служители от вътрешността на страната към курортите, а след сезона се прави анализ на мерките. В резултат на това има по-голяма сигурност, коментира Цветанов. В много от действията си не сме информирали обществото за всеки един предотвратен терористичен акт - имало поне 15 сигнала, откакто Цветанов бил министър, имало лица, задържани с червена бюлетина и предавани на съответни служби.

Може да се предположи, че има някои пропуски, които са допуснати, призна министърът и каза, че предстои задълбочен анализ на динамиката на средата за сигурност. По време на Арабската пролет напр. нямало европейска политика за динамиката на миграционния натиск, сега в ситуацията със Сирия - вече имало.

Не само МОСАД дава информация, дават и българските служби, отбеляза Цветанов.

Заради кризата определени сектори са недофинансирани; част от комплекта от мерки е виеонаблюдението, то започнало от предишното правителство в партьорство със СО.

Сега се правел опит да се установи лицето на атентатора от Сарафово като снимка, защото главата била в състояние, което можело да предизвика смут в обществото. Снимката трябвало да се разпознае и от свидетелите, преди да се пусне в обращение.

По повод информациите, че атентаторът бил излъган и не бил нает, за да умре, Цветанов не потвърди подобна теза, въпреки че можело да е хипотеза. На база на косвените доказателства все още ставало дума за камикадзе. Още не знаем кой е този човек, защото не се знае с какъв докумен е влязъл, а у нас се е подвизавал с фалшива книжка, изработена далеч от страната ни. Имало косвени доказателства, според които човекът през последните години не бил на територията на ЕС.

Лицето, влязло в Кипър, влязло там от европейска държава, каза Цветанов, отговаряйки така на въпроса дали и сарафовският атентатор е влязъл от страна от Шенген.

Всяка една контролна институция трябва да работи с еднакъв аршин, каза още Овчаров, визирайки съдебната система.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 58| 5898 |24.07.2012 Цветанов: Трябва да се водим от интереса на жертвите на престъпността . 39| 5713 |23.07.2012 Цв. Цветанов: Разследването върви при мащабно сътрудничество . 16| 6491 |23.07.2012 Имало предотвратени терористични актове в последните 2 години . 46| 5724 |18.07.2012 Борисов: Ако е имало заплаха, дали нямаше да вземем мерки?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads