Реклама / Ads
91| 6745 |12.02.2011 НОВИНИ

Цв. Цветанов: Не съм съгласен със съда за Ал. Петров

.
Не е сериозно да кажа, кой е сложил взрива пред Галерия. Ние няма да позволим държавата да се върне към годината на прехода.
 

Това заяви в ефира на предаването Седмицата по Дарик радио министърът на вътрешните работи Цв. Цветанов

Ние предодвратихме друг взрив, който можеше да избухне – в централната част на Пазарджик. Оперативната информация го предодврати. Там имаше огромно количество – около 1 кг. Той е заложен срещу криминално проявено лице, обясни министърът.

Той уточни, че има няколко възможни хипотези, които в момента се разглеждат - криминален случай, конспиративен, терористичен – и към настоящия момент всички те са възможни. По думите му е възможно бомбата да е заложена и от хора, близки до „Галерия”. Темата е деликатна – това са вестници или лица, срещу които, ако предприемем превантивни мерки, може би щяхме да бъдем обвинени в следене. Когато говорим за взривове, а пък се изказват и политици, аз ще ви цитирам справка – пикът на взривовете е 94 г., 1998 г. – 121, 2000 г. – 2000, 2010 г – 18 взрива. Това е съпоставката, ние няма да позволим държавата да се върне към годината на прехода, цитира справката гостът.

Престъпленияето срещу О. Стефанов не беше разкрито. Какво разследваха тогава?, риторично попита гостът. 

Вложили сме много ресурси, за да разрешим случая с взрива. Работим по няколко хипотези, нищо не изключваме. Така е сложен взрива, че е извън обсега на вътрешните камери – това говори, че тези, които са поставили бомбата, са знаели за камерите, каза Цветанов.

В момента има сериозен дебат за бъдеща промяна в екслоатацията на СРС-та, обяви министърът. Защото има данни, че многократно са прослушвани записите на В. Танов в службата. Записите на В. Танов е трябвало в десетдневен срок да се предадат като веществени доказателства или да се унищожат, ако няма данни за престъпление.

Коментирайки свидетелите по знакови дела министърът посочи, че има хора със сменена самоличност в България.

Министър Цветанов обяви, че не е съгласен с решението на съда да постанови подписка за Ал. Петров. Много работа се свърши по това обвинение, това, което е събрано е подготвено, за да се внесе обвинителен акт и да започне делото.

Министърът обясни, че на много лица са били променени мерките за неотклонение, и добави, че една година в съда се гледат мерките за отклонение – СГС иска да работи с оригиналите на делата, а това е пречка да се внесе делото в съда.
Въпреки тези трудности делото ще бъде вече с обвинителен акт, обобщи той.

Престъпността в България е доста по-малка, обстановката в страната е много по-спокойна. През 2010 г. няма повече отвличания, например. Но не бяха разкрити множество убийства, извършени през миналите години – ние ги разследваме, продължи Цветанов.

В момента има сериозен дебат за бъдеща промяна в екслоатацията на СРС-та, обяви министърът. Защото има данни, че многократно са прослушвани записите на В. Танов в службата. Записите на В. Танов е трябвало в десетдневен срок да се предадат като веществени доказателства или да се унищожат, ако няма данни за престъпление, каза още той.

Използването на СРС е част от оперативните средства за постигане на резултати в нашата работа, поясни Цветанов. В част от СРС-тата могат да се намерят данни за дадено престъпление.

Единна система за разрешаване и контрол на СРС-та трябва да има, смята министърът, това може да е Върховният касационен съд.

Цветанов обясни, че премиерът или С. Дянков трябва да решат дали да остане В. Танов на поста си. За бирената фабрика той каза, че тя е имала всички необходими документи за работа.

От експертизата от независими източници става ясно, че това са законни СРС-та, но никой не може да каже какви манипулации са направени върху записите, напомни министърът.

В момента този взрив пред Галерия от някои се обвързва с идването на еврокомисарите, каза министърът. Много е важно да се говори за това, което е извършила България по влизането ни в Шенгенското пространство, призова той. Цветанов цитира отпуснатите средства за присъединяването ни страната ни, като посочи, че в началото има нулева усвояемост на парите.

Първият, който поиска моята оставка беше Алексей Петров, впоследствие се включиха от Синята коалиция – това са две диаметрално различни партии, коментира министърът. Те се присъединиха към това, което иска Алексей Петров, аз знам защо го правят, защото при тях мотивацията е голяма. Синята коалиция се чувства засегната от позицията ми за неучастие с тях на парламентарните избори, заключи той.


Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 93| 5131 |09.02.2011 Цветанов: Сините искат Ал.Петров за вътрешен министър . 46| 5351 |06.02.2011 Ц. Цветанов: На 14 март покриваме стандартите за Шенген . 97| 6197 |03.02.2011 Цветанов: Трактора реално е ръководил ДАНС . 2| 5287 |28.01.2011 Цв. Цветанов: Ще има интегрирана гранична система с Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads