Реклама / Ads

27| 3096 |09.12.2020

Цветан Цветанов участва в онлайн конференция за киберсигурността

.
Председателят на Управителния съвет на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов се включи в онлайн експертен дебат на тема „Колко ефективна е ролята на законодателството в промотирането на киберсигурността?”. Събитието бе организирано от Парламентарния форум за разузнаване и сигурност на конгресмен Робърт Питинджър, който бе домакин и модератор на форума, съвместно с държавния Консултативен съвет (Шура) на Катар. Говорителите включваха Чад Улф, министър на вътрешната сигурност, конгресмен Дейвид Раузър, Ричард ДиЗино, помощник зам.-директор в Министерство на правосъдието на САЩ,

Събитието направи обзор на законодателните усилия на национално и международно ниво. Подчертана бе нуждата от общи правила, постигнати с консенсус на международно ниво, които да бъдат спазвани от всички играчи на международната сцена, включително механизми за налагането им над играчи, които не желаят да ги прилагат. Особено внимание бе обърнато на значимостта на напредъка в сферата на киберсигурността и изкуствения интелект за гарантиране на сигурността на критичната инфраструктура.

Напредъкът на дигиталното общество изисква на свои ред все по-големи гаранции за сигурността на гражданите и личните им данни, включително разбирането и способността на гражданите да разпознават кибер заплахи. Същевременно всички гаранции и нововъведения на ниво законодателство трябва да вървят в крачка с нуждите и напредъка на индустрията.

 

Редица са предизвикателствата, които не позволяват навременна и адекватна законодателна намеса – липса на добра комуникация и информираност на законодателя за партньорствата и координацията на ниво изпълнителна власт или изпълнителни агенции; проблеми с определяне на юрисдикцията, под която попада дадено действие.

 

Въпреки тези спънки сътрудничеството е на високо ниво със съществуващите законови инструменти и международната правоприлагаща общност в лицето на Интерпол, Европол и др. успяват да нанасят значителни поражения върху криминалните групи онлайн, на които им е все по-трудно да възстановяват дейността си.

 

Икономиките и обществата на бъдещето ще разчитат все повече на новите технологии, затова е важно да разполагаме с адекватни законови инструменти и стандарти както на национално, така и на международно ниво - за да се справяме с предизвикателствата навременно и гъвкаво, за да не губим от позитивите, които тези технологии могат да дадат на евро-атлантическите партньори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Външно отговори на Захарова: България не участва в сценарии за нападение 26| 3844 |04.12.2020 . Цветан Цветанов за проектобюджета: Под натиска на Борисов, страната ни е на път да направи огромна грешка 28| 3805 |24.11.2020 . Григор Димитров отказа да участва в турнира в Париж 4| 4300 |31.10.2020 . Цветан Цветанов: Наблюдаваме промяна в поведението и позициите на правителството по ключови теми 15| 4836 |29.10.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ