Реклама / Ads
1| 2465 |05.07.2023 НОВИНИ

Цветелина Пенкова: Нe можем да рискуваме енергийната сигурност на България с бързи и необмислени действия

.
Цветелина Пенкова
„Намерението на управляващото мнозинство от ГЕРБ и ПП-ДБ да продаде на Украйна придобитото от България оборудване за АЕЦ „Белене” е поредното доказателство, че през последните години държавната стратегията за развитие на българската енергетика е поредица от импровизирани решения, които обслужват краткосрочни политически интереси, външни и вътрешни.“ Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Цветелина Пенкова.

Тя се аргументира още: „Не можем да рискуваме енергийната сигурност на България с бързи и необмислени действия. Подобно решение изправя пред риск икономическото развитие и напредъка на страната. То не е обсъждано с представители на индустрията и международните ни партньори. Не може да се позволява на карта да се поставя националната сигурност на България в преследване на краткотрайни имиджови предимства.“

 

Цветелина Пенкова постави няколко въпроса, касаещи това решение:


„1. Може ли да се променя планът за пускане в експлоатация на ядрена енергийна мощност без съгласие, разрешение и лиценз от производителя (в случая Росатом)?
2. В интерес на българската държава ли е да се продава „набързо” енергийно оборудване от този мащаб, при това на цена по-ниска от пазарната?
3. Напълно безопасно ли е предоставянето на такова оборудване на държава, която е във военен конфликт?“


Тя отговаря с твърдо НЕ на тези въпроси.


Според нея АЕЦ „Белене” може да бъде довършена с помощта на Франция. „Решение може да се вземе само и единствено след подробно проучване и предложение за изпълнение на проекта. В момента рискуваме да загубим сериозно конкурентно предимство на един вече напреднал проект. Това се случва в ситуацията на сериозна енергийна криза в Европа“, коментира евродепутатът.

„Процедурните хватки на управляващите и начинът на свикване на извънредното заседание на Комисията енергетика “от днес за днес” поставят важни въпроси. Защо?
България бавно, но сигурно загърбва миналото си на енергиен център на Балканите. Този проект на решение показва неглижиране на нуждите на страната от големи базови мощности. Това не е изолиран процес, а продължение на неясната позиция на държавата ни по важни енергийни проекти“, каза още Цветелина Пенкова. Според нея е
необходим дългосрочен хоризонт, когато планираме енергийна инфраструктура, която ще е основата на нашата икономика през следващите 50-70 години.


За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2603 |27.06.2023 Валентин Радев: Директно да дадем на Украйна това, което можем. Браво на министъра на отбраната и на правителството . 2| 2441 |25.06.2023 Цветелина Пенкова: Ядрената технология е стратегическа за бъдещето на Европа, трябва да се развиват кадри за сектора . 1| 2397 |23.06.2023 Цветелина Пенкова и Кристиан Вигенин: Нови работни места и инвестиции са целите на регламента за промишленост с нулеви нетни емисии . 0| 2385 |20.06.2023 Цветелина Пенкова: Ядрената енергетика гарантира достъпни цени за потребителите и индустрията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads