Реклама / Ads
31| 8732 |10.02.2019 НОВИНИ

Цветлин Йовчев: Отравянето на Гебрев е частна поръчка, Путин изпуска контрола на разузнаването

.
Цветлин Йовчев
Трябва да се установи къде е бил и какво е правил Федотов на наша територия. Може да говорим за някаква частна поръчка на руското разузнаване от бизнес-структури или частни структури. Може би Путин вече няма контрол върху системата за управление на държавата. Това предположи пред bTV Цветлин Йовчев, бивш председател на ДАНС, коментирайки случая с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев.
 

Той припомни, че след случая "Скрипал" Путин уволнява 15 генерала, което пак показва, че системата не се контролира. И това не са първите действия на Путин в тази посока. 2015 той прави чистка в армията, през 2016 създава национална гвардия на Русия, която има за цел да пази Путин от другите. Ако има липса на контрол в Русия, това означава, че има предпоставка за вътрешна криза, обясни той.

 

Това е зле планирана, ниско бюджетна и зле изпълнена операция. Може би професионализмът на руското разузнаване е спаднал, което е малко вероятно. Подкрепям  тезата, че е солова акция. Чух я от един човек, когото уважавам. За Скрипал има мотив за това, но за Гебрев няма такъв мотив. При това толкова нескопосана операция не може да е дело на професионалисти. Тези хора нямаше да пристигнат от Москва, нямаше да се срещат преди операцията. Нали не си представяте, че едно сериозно разузнаване може да сгафи два пъти поред, коментира Йовчев.

 

Журналистическото разследване е много сериозно и имаме конкретни факти, които са проверими. Към момента можем да твърдим, че има операция на руското разузнаване и че тя съвпада по време и място с отравянето на Сергей Скрипал, посочи още Йовчев по повод информацията на британския сайт за разследвания Белингкет, че агент на Главното разузнавателно управление на руската армия е свързан с опита за убийство през април 2015 г. на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

 

Според Йовчев говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е допуснал грешка при реакцията си на публикацията. Не повече от един час отнема да се провери информацията за Федотов. Това ме навежда на мисълта, че можем да се съгласим с твърденията на сайта, заяви бившият шеф на ДАНС.

 

Нещата са подобни на случая с атентата на летище Бургас, където беше необходимо много време, за да се изяснят обстоятелствата, посочи той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 15630 |10.02.2019 Веселин Дремджиев: Властта или е проспала отравянето на Гебрев, или се е снишила на Москва? . 8| 4889 |09.02.2019 Цветанов: В четвъртък ще се изслушат службите за случая с отравянето на Гебрев . 9| 3871 |09.10.2018 Един от заподозрените за отравянето на Скрипал бил военен лекар . 3| 3960 |05.09.2018 Мей: Издирваните за отравянето на Скрипал са от руското военно разузнаване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads