Реклама / Ads
63| 5281 |11.07.2013 НОВИНИ

Цветлин Йовчев: Президентът да потърси национален консенсус

.
Според вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев твърдението на президента за предсрочни избори трябва да почива на задълбочен анализ. Той вярва, че държавният глава ще намери сили наистина да изпълни и дълга си, и клетвата си към народа и към българските граждани.
 

Йовчев смята, че съвместното изявление на посланиците на Германия и Франция за ситуацията у нас е предизвикано от изказване на президента Росен Плевнелиев, че решението трябва да се търси с нови избори. Това изявление на държавния глава според Йовчев, който до неотдавна беше шеф на кабинета му, е изненадващо и оставя открити въпроси.

"Няколко неща в изявлението на президента Росен Плевнелиев е трябвало да бъдат направени по различен начин, след като в него се говори за предсрочни избори", смята Цветлин Йовчев. "Едно такова твърдение трябва да почива на много сериозен анализ. Анализ на причините, които са извели хората на улицата, защото и президентът в изявлението си твърди, че и февруари месец хората са били на улицата и сега пак, и скандират едно и също. Това означава, че сами по себе си предсрочните избори не са решение". Вътрешният министър направи този коментар пред журналисти в Брюксел, предаде БНР.

Другите въпроси, които според Йовчев трябва да бъдат поставени, са какво трябва да бъде решението на съществуващите проблеми, какво ще бъде направено за малките и средни предприятия, как държавата ще се разплати с бизнеса, ще повиши заетостта, ще подкрепи социално слабите и ще реши въпросите за бюджета и еврофинансирането. "Когато се говори за предсрочни избори, механизмът, по който се стига до подобно изявление, трябва да е прозрачен", смята още вътрешният министър.

"Трябва да е ясно провеждани ли са консултации. Тези консултации с парламентарни, извънпарламентарни партии - какво е говорено, каква е позицията, поемани ли са ангажименти. По същия начин и с чуждестранните представители, с представителите на европейските институции. Това е демократичният начин", каза Йовчев. "За такива важни въпроси не може да има неформални разговори, подчерта той и добави още въпроси - ако ще има предсрочни избори, кой ще е премиер и с каква програма ще е служебното правителство. Едно такова изявление трябва да дойде на основата на широк обществен и политически консенсус", смята вицепремиерът. "В момента какъв беше ефектът? Имаме и хора на улицата, които почват да събират подписи срещу президента, т.е. ние вървим към делегитимация на една институция като президентската, която именно в един такъв тежък момент трябва да бъде платформата за търсене на обществен консенсус.

 
Йовчев очаква от държавния глава активна позиция в търсене на национален консенсус и че вратата на правителството никога не е била затворена за консултации. Изявлението на Йовчев дойде, след като той и вицепремиерът Зинаида Златанова проведоха разговори в Генералния секретариат на Европейската комисия. И двамата бяха категорични, че по време на тях тези въпроси не са били обсъждани, както и протестите у нас или спорните назначения, както и че разговорът е бил за плановете на правителството в сферите на правосъдието и вътрешните работи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4837 |10.07.2013 Президентът предложи Дунав като общ туристически бранд на 10 държави . 58| 5617 |05.07.2013 Антон Кутев: Президентът показа непознаване на конституцията . 47| 5357 |05.07.2013 Сидеров контраатакува: Президентът зове към преврат . 9| 5532 |05.07.2013 Цветлин Йовчев: Сваляме драстично подслушванията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads