Реклама / Ads
1| 2749 |20.05.2023 НОВИНИ

Турските граждани в България гласуват за президент

.
Източник: БГНЕС
Турските граждани в България гласуват днес за президент на Турция, след като за пръв път в историята на страната има балотаж за поста държавен глава.
 

Саван Думан е турски гражданин, който от три години живее и работи в България.


„Има определени политически ангажименти, които всяка една страна трябва да изпълнява и тези ангажименти определят ролята на Турция да бъде по-интегрирана с азиатските политики, но също така и с Европейския съюз и тя трябва да бъде мост между нациите и континентите”, сподели пред БГНЕС турският гражданин, който току-що бе упражнил правото си на глас.

 


.

 

Според него разговорът с ЕС трябва да продължи и този диалог трябва да бъде на по-добро ниво, защото „всички граждани на Турция, без значение за кого гласуват, търсят възможности да работят с ЕС и за тях това има значение“.
 

Саван Думан разказа, че неговото семейство живее в Истанбул, родителите му са пенсионери и стандартът им на живот не се е променил. „Според тях именно младото поколение търси възможности за контакт с европейски компании, които да могат да им плащат добре”, отбеляза той. Думан сподели, че турското общество най-много желае промени в икономическата ситуация. „Инфлацията в Турция е много висока и затова опозицията, коалиционните партньори в управлението и техните избиратели искат тя да се развива с по-добри темпове”, добави той.


От днес до 24 май турските граждани в България могат да гласуват за държавен глава на страната. Изборните секции са разкрити в дипломатическите мисии на нашата югоизточна съседка в София, Пловдив и Бургас. На граничните пунктове може да се гласува до 28 май. По данни на Висшия избирателен съвет на Турция извън страната са регистрирани 3 423 759 избиратели.


.


Репортерът на БГНЕС припомня, че на изборите за президент на Турция, които се проведоха на 14 май, досегашният държавен глава Реджеп Тайип Ердоган води убедително. Той получи подкрепата на 49,52% и малко не му достигна, за да спечели на първи тур. За неговия опонент лидерът на НРП Кемал Кълъчдароглу гласуваха 44,48%. Вторият тур ще се проведе на 28 май. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 27850 |20.05.2023 Изгонените от Русия звезди от „Кухня“ пристигнаха в България . 0| 2741 |20.05.2023 Донев: България е съмишленик и партньор на Черна гора по пътя й към ЕС . 2| 2875 |20.05.2023 Гордост за България! За пръв път от 29 години: Боряна Калейн грабна златото на Европейското в Баку . 19| 2916 |20.05.2023 Министър Кондов: България е готова да участва в построяването на нова Украйна след войната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads