Реклама / Ads
0| 4196 |30.06.2022 НОВИНИ

Турция отхвърли жалбите на Русия за дарените дронове на Украйна: ”Байкар” е частна компания, не се месим

.
Турската компания, производител на безпилотни летателни апарати ”Байкар” реши да изпрати безвъзмездно на Украйна още три от дроновете ”Байрактар”. Парите за тяхното закупуване бяха събрани от публична кампания за дарения в подкрепа на украинската армия, но от ”Байкар” отказаха да приемат събраната сума. От компанията настояха набраните средства в рамките на кампанията да бъдат предоставени на украинската армия.
 

Руското правителство не закъсня с оплакването си към Анкара за безвъзмездната помощ, която "Байкар" оказва на украинската армия. Турските власти обаче твърдят, че това е изцяло частна сделка, в която те не могат да се намесват. Въпреки че Турция не е обявявала никаква военна помощ за Украйна, частната подкрепа, оказвана от "Байкар" едва ли идва без знанието и одобрението на Ердоган, пише европейското издание "Euractiv". Единият от двамата директори на компанията е Селчук Байрактар - съпруг на една от дъщерите на турския президент.


Не за първи път "Байкар" подарява дронове на нападнатата от Русия страна. В началото на юни в Литва също бяха събрани дарения за Украйна - за закупуването на един дрон "Байрактар". Но и тогава от "Байкар" отказаха да вземат парите на литовците и доставиха дрона безплатно. Турската компания не съобщава каква е цената на един дрон. Знае се обаче, че в Литва бяха събрани 5,9 милиона евро.


Безпилотните дронове са от първостепенна важност за украинската отбрана. Според данни, събрани от отворени източници в блога Oryx, цитиран от американския "Форбс", дроновете "Байрактар", използвани от украинската армия, са унищожили 6 бронирани бойни машини, 5 артилерийски установки, 1 многоцелева ракетна установка, 2 зенитни оръдия, 10 хеликоптера, 6 военни кораба, 3 командни пункта, 1 комуникационна станция, 2 логистични влака и множество камиони за снабдяване. Твърди се, че в началото на войната украинските военни са разполагали с 30 такива безпилотни летателни апарата и че в сражения са загубили само 8 от тях.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3659 |28.06.2022 Турция ще подкрепи кандидатурата на Финландия и Швеция за членство в НАТО . 0| 3156 |26.06.2022 Турция: Швеция и Финландия не са направили нищо, за да даде Анкара подкрепата си за НАТО . 0| 31281 |23.06.2022 Правителството на Северна Македония официално отхвърли френското предложение . 0| 3162 |21.06.2022 Шефката на ЕК: Турция се отдалечава от ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads