Реклама / Ads
0| 3163 |21.06.2022 НОВИНИ

Шефката на ЕК: Турция се отдалечава от ЕС

.
Реджеп Тайип Ердоган, Урсула Фон дер Лайен Източник: БГНЕС
Турция е по-далеч от ЕС в сравнение със ситуацията преди четвърт век, заяви шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в интервю за малък брой европейски вестници, сред които и „Катимерини“.
 

Коментирайки избора на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да не прилага европейските санкции срещу Русия, Фон дер Лайен отбеляза, че съгласуването е важно в процеса на присъединяване, като добави, че нежеланието на Анкара говори много за желанието ѝ да се присъедини към Европейския съюз.

 

Нещо повече, сравнявайки напредъка на Турция и Словакия от 1999 г. насам, тя заяви, че „Турция днес е по-далеч, отколкото е била през 1999 г.“.

 

Председателят на Комисията поясни, че „процесът на присъединяване се основава на заслугите и затова е до голяма степен в ръцете на кандидатстващата страна“.

 

Позовавайки се на енергийната война, която Русия води срещу Европа, Фон дер Лайен увери, че ЕС е подготвил планове за действие в извънредни ситуации, които включват пълен набор от необходими мерки.

 

„Разполагаме с планове за извънредни ситуации, които включват целия обем от необходими стъпки - от елемента на ефективност до пестенето на енергия, както и до приоритизирането на нуждите. Това не е правено интензивно от началото на руската инвазия в Украйна, която стана причина за всичко това. Така че, както казах, ние сме подготвени и го приемаме много сериозно“, каза тя.

 

„Не съм особено притеснена, но знам, че все още има много работа. И обстоятелствата са сериозни“, добави Фон дер Лайен, цитирана от БГНЕС.

 

Тя заяви, че политиката на ЕС се основава на три стълба. Първият от тях е диверсификация от руските изкопаеми горива.

 

„Това е споразумението ми с президента Байдън за допълнителни доставки на втечнен природен газ от САЩ или пътуването ми до Израел и Египет за увеличаване на доставките на природен газ за Европа“, каза Фон дер Лайен и добави, че вторият стълб е енергийната ефективност.

 

„Ако намалим отоплението в Европа с 2 градуса или да се охлаждаме по-малко с климатик, това би компенсирало цялата доставка на „Северен поток 1“, отбеляза тя, като подчерта, че третият елемент „са масираните инвестиции във възобновяеми енергийни източници“.

 

„Мисля, че вече сме в процес на освобождаване от зависимостта от руския газ по тези три стълба и диверсификация към други надеждни доставчици“, каза председателката на Европейската комисия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2948 |16.06.2022 ЕС с предупреждение: Турция да спре със заплахите срещу Гърция . 0| 3155 |15.06.2022 Турция очаква руския отговор относно плана на ООН за износа на зърно . 0| 3262 |14.06.2022 Турция заплаши да блокира за година приемането на Швеция и Финландия в НАТО . 0| 3049 |14.06.2022 Турция: Задържани са 43-ма мигранти, запътили се към България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads