Реклама / Ads
0| 3999 |27.02.2022 НОВИНИ

Турция затваря Босфора за Путинова Русия

.
Турция промени реториката си по отношение на руската инвазия в Украйна, наричайки я „война”. Това означава, че Анкара може да затвори Босфора за руски кораби, позовавайки се на Конвенцията от Монтрьо, предадоха „Дейли Сабах” и „Ройтерс”.
 

„Турция ще приложи всички разпоредби на Конвенцията от Монтрьо по прозрачен начин“, заяви външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу. Съгласно Конвенцията от Монтрьо от 1936 г., Турция, членка на НАТО, има контрол над проливите Босфор и Дарданелите, свързващи Средиземно и Черно море. Пактът дава на Анкара правомощието да регулира транзита на военни кораби и да затваря проливите за чуждестранни военни кораби по време на война, или когато е застрашена.


Турция отвори възможността за подобен ход, наричайки руската инвазия в Украйна "война". Киев няколко пъти призова Анкара да блокира руските кораби да навлизат в Черно море, откъдето Москва предприе атака по южното крайбрежие на Украйна. Най-малко шест руски военни кораба и една подводница преминаха през протоците на Турция този месец.


„Сега не са няколко въздушни удара, ситуацията в Украйна официално е война... Ние ще приложим Конвенцията от Монтрьо“, каза Мевлют Чавушоглу. Балансирайки своите западни ангажименти и тесни връзки с Москва, Анкара през последните дни нарече руската атака неприемлива, но до неделя не определяше ситуацията в Украйна като война. Докато изграждаше тясно сътрудничество с Русия в областта на отбраната и енергетиката, Анкара също продаде военни дронове на Украйна и подписа споразумение за съвместно производство на повече, което ядоса Москва. Турски представители отбелязаха, че страната ще продължи да подкрепя териториалната цялост и единството на Украйна. Турция се противопоставя на руската политика в Сирия и Либия, на анексирането на Крим през 2014 г. и по отношение на Грузия.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3924 |27.02.2022 Целият ЕС и дори Орбан затваря небето си за руски самолети . 0| 14083 |26.02.2022 Турция блокира Черно море за Русия . 0| 4036 |25.02.2022 Надежда Нейнски: Действията на Русия срещу Украйна ще върнат Турция обратно към САЩ . 3| 2903 |24.02.2022 Молдова затваря въздушното си пространство и ще въведе извънредно положение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads