Реклама / Ads
0| 2920 |23.02.2022 НОВИНИ

Учени откриха как се променят мозъците на космонавтите

.
Човешкият мозък се променя с порастването на човек на планетата Земя. Но какво се случва, когато човешко същество прекара дълъг период от време в космоса? Ново проучване на Европейската и руската космическа агенция показва, че мозъците на космонавтите всъщност претърпяват някои ключови промени. Казано общо - техните мозъци се “пренастройват”.
 

Учените са открили много нови и неочаквани промени в мозъците на космонавтите, които са били наблюдавани за целите на това проучване. В него са участвали 12 мъже, които са изследвани малко преди и съответно малко след своите полети до Международната космическа станция. Изследване е направено и няколко месеца след връщането им обратно на Земята. Всички космонавти в това изследване са участвали в продължителни полети, които са продължили средно 172 дни или малко повече от пет месеца и половина, съобщават от LiveScience.

 

Първоначално учените се фокусират върху адаптацията на мозъка към космическите полети. Изглежда, че мозъкът се променя главно поради деформациите, причинени от изместването на течността, което се случва в космоса поради липсата на гравитация. Интересното е, че екипът открива и увеличение на сивото и бялото вещество. В мозъка бялото вещество улеснява комуникацията между сивото вещество в мозъка и между сивото вещество и останалата част от тялото.

 

Забелязани са промени и във формата на мозъка. По-специфично в corpus callosum - лента от нервни влакна, която разделя лобовете на мозъчната кора на ляво и дясно полукълбо. Учените го описват като "централната магистрала, която свързва двете мозъчни полукълба". По-рано се смяташе, че космическият полет може да причини структурни промени в самия corpus callosum. Въпреки това, екипът установи, че мозъчните вентрикули (кухините, изпълнени с гръбначно-мозъчна течност, които са част от структурна комуникационна система в главния мозък, свързана с транспорт и обмен на хранителни вещества, имунологичната и механична защита и метаболитната хомеостаза на мозъка) се разширяват, което измества нервната тъкан и променя формата на corpus callosum.

 

Изследователите също откриват и промени в невронните връзки между няколко двигателни области на мозъка. Двигателните зони всъщност са мозъчни центрове, в които се инициират команди за движения. Причината за тези промени е безтегловната среда, в която астронавтите всъщност трбва да адаптират движенията си. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2855 |22.02.2022 Нов случай на агресия: Ученици биха с камшик 11-годишно дете в Бобошево . 2| 3202 |21.02.2022 Откриха трупа на изчезналата 11-годишна Любка, близки търсят истината . 2| 2833 |21.02.2022 В 16 области учениците ще учат присъствено . 4| 3444 |21.02.2022 Променят закон, за да може Калина Константинова да поеме пощенските услуги

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads