Реклама / Ads
1| 5169 |17.05.2014 НОВИНИ

Удари часът на "Нощта на музеите" - десето издание

.
Десетото издание на eвропейската инициатива „Нощ на музеите" започва след броени часове и в България. От 18.00 ч. до полунощ хиляди хора ще могат безплатно да посетят всички музеи в страната, които са се включили в инициативата.
 

Културните институции обещават интересна и разнообразна програма.

Националната художествена галерия - освен постоянната си експозиция "Живопис и скулптура от XX век", ще представи изложбата "Графичните ателиета на Жоан Миро", както и портрети на известни българи.

Бившият дворец ще отвори, за да се чуе навсякъде изпълнението "Многая лета", посветено на 100-годишнината от рождението на Борис Христов.

В допълнение към постоянните експонати на Националния исторически музей, вече може да бъде разгледана и обновената експозиция на Зала 2 - "Античност", както и златното съкровище от Дъбене. В Пленарната зала ще бъде уредена изложба на униформи на чавдарчета и пионери от времето на социализма.

Националният военноисторически музей обеща пък полет с балон, пренасяйки ни във времето на балонното отделение на Българската авиация.

В същото време военни маршове и класически произведения ще изпълни студентски камерен оркестър от Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" под диригенството на желаещ от публиката да се включи.

Софийската градска художествена галерия показва изложбата "През пустинята" на Греди Асса и Модно дефиле на открито - иновации в хартия. В пространството около галерията ще е концертът на българската кънтри група Lilly of the West.

В градинката пред Народния театър ще има изложба с най-доброто от Хартиения арт фест. Мостът на влюбените до НДК ще бъде изпълнен с фотопортрети на известни личности, сред които Катя Паскалева, Ани и Рангел Вълчанови, Йордан Радичков, Александър Геров, Исак Паси, дело на Симон Варсано. Изложбата е организирана от Столичната община и "Гьоте институт".

Авторски интерпретации на гладиаторски шлемове, които могат да бъдат пробвани, ще покаже "Арена ди Сердика". Назад във времето ще върне посетителите и Пътуващият ретро трамвай-музей, който ще се движи между 16.00 и 22.00 ч. от пл. "Възраждане" до пл. "Журналист".

Столичната община организира и тази година автобус, който ще тръгва от НХГ и ще отвежда желаещите до Националния исторически музей в кв. "Бояна".

Общественият транспорт в София пък ще работи с удължено работно време. Метрото ще се движи до 01:00 ч.

Десетки други музеи и галерии ще се включват в европейската инициатива Нощ на музеите с множество изложби, концерти и различни акции.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6578 |28.04.2014 Удариха "Практикер" за дъмпинг . 7| 6384 |25.04.2014 Цветан Антов от АБВ: Очаквам удари под кръста . 20| 4882 |24.04.2014 Цветанов:БСП пак ще заложи на удари под кръста . 3| 5131 |06.03.2014 Удариха банда, точила милиони чрез фиктивни сделки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads