Реклама / Ads
11| 4633 |17.06.2015 НОВИНИ

Удари на камък проектът за закриване Комисията по досиетата

.
Парламентарна комисия победи В. Енчев....
Вътрешната комисия в парламента не одобри проекта на депутата Велизар Енчев за закриване на Комисията по досиетата. Независимият депутат е сезирал ДАНС за злоупотребите на комисията при оповестяване на агентурата. Вече дал и показания пред агент на ДАНС в кабинета си в НС.
 
Велизар Енчев обяснил на спецслужителя какви престъпления извършва Комисията по досиетата с разкриването на досиетата на бившия тоталитарен режим.

Енчев е недоволен, че 30 милиона лева е изхарчила комисията за миналата година. Затова той предлага след закриването на комисията на Евтим Костадинов - НРС, Служба „Военна информация" и ДАНС да поемат дейността й. Така щели да се спестят редица средства. Най-вероятно ДАНС вече рови в Комисията по досиетата, както предполага Велизар Енчев след подадените от него сведения.

Евтим Костадинов обясни на свой ред предимствата на Закона за досиетата. Той обаче нямал лустрационен характер, както в редица европейски държави от бившия соцлагер. Комисията е изпълнила изискванията на закона, каза Костадинов. Не приемаме нападките. Това е шедьовър на закон, смята председателят на Комисията по досиетата. Остана малко, нека се каже истината, колкото и неприятна да е тя, призова още Евтим Костадинов.

Комисията се превърнала в политически инструмент. Освен това законът за разкриването на досиетата бил необективен и допринесъл за разделението в самата общност на разузнавачите.Това каза Атанас Мерджанов от БСП. Нито един кредитен милионер, който е бил с досие в бившата ДС, не е получил възмездие, атакува Атанас Мерджанов. Според червените пристрастно се разкривали агенти на ДС. От БСП готвят също сходен проект за Комисията по досиетата.

ГЕРБ няма да подкрепят идеите на Велизар Енчев. Според него с документите, които разкривала комисията на Евтим Костадинов не застрашавала по никакъв начин националната сигурност. Страницата с досиетата трябва веднъж завинаги да бъде прочетена, настоя Цветанов.

Комисията не е виновна, тя изпълнява закона, каза Красимир Каракачанов обясни, че ще подкрепи закона на Велизар Енчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4446 |10.06.2015 Кадиев: И Миков трябва да бъде изключен, ако причината е законопроектът . 5| 4558 |10.06.2015 Ултиматумът на патриотите пак удари на камък . 0| 4886 |05.06.2015 Кола се удари в стълб, 50 домакинства в Монтана са без ток . 1| 5185 |23.05.2015 Подпукаха кмета на Градец заради незаконен добив на градешки камък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads