Реклама / Ads
10| 4922 |15.08.2021 НОВИНИ

Елена Йончева: Пристигаме с европейски депутати в България, полицейското насилие ще бъде разследвано

.
Елена Йончева
Елена Йончева заедно с европейски депутати, част от мониторинговата група за демокрация, ще разследват полицейското насилие срещу протестиращи в София миналата година. Това ще стане по време на мисията им в България в края на септември. Елена Йончева съобщи, че са предвидени срещи с прокуратурата и МВР, по време на които ще се изиска информация за неприемливото поведение на служителите на реда през юли 2020 г.
 

Потресаващите видеозаписи, на които се вижда как няколко полицейски служители упражняват жестокост и насилие срещу протестиращи младежи, бяха разпространени в петък вечерта. Бившите управляващи от ГЕРБ, допуснали безнаказано, и по този начин насърчили, подобно поведение, би трябвало да понесат политическа отговорност. Преките участници – да бъдат наказани според законите в страната. Именно това е същността на правовата държава, която България би следвало да бъде.

 

Неприемливо и извън всякакви демократични стандарти в държава членка на ЕС е да се допуска отминаването на случая без да се вземат мерки, коментира Елена Йончева. Тя обяви, че ще направи всичко в нейните правомощия като европейски депутат и член на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), както и като единствен представител на България в мониторинговата група за демокрация, полицейското насилие да не остане без последствия.

 

В безпрецедентната резолюция за България, която Европейският парламент прие през октомври 2020 г. по моя инициатива, беше отбелязано с тревога и безпокойство случващото се в страната, включително и насилието срещу протестиращите българи, припомни тя. Доказателствата за това, които виждаме днес, само потвърждават казаното вече в резолюцията, коментира Елена Йончева. 

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3127 |05.08.2021 Зам.-здравният министър: Поне в близките 10 дни няма да излезем от зелената зона . 1| 4023 |04.08.2021 Мария Капон: Подкрепата ни не е за едно гласуване, а за споделена отговорност . 4| 4286 |20.07.2021 Елена Йончева: Без стабилно правителство в България, следващият доклад на ЕС ще е още по-критичен . 5| 2953 |16.07.2021 ВАС даде зелена светлина: Строежът на „Златен век“ да продължи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads