Реклама / Ads
13| 3900 |15.08.2024 НОВИНИ

Украйна с най-голямата си подобна атака - удари с дронове четири руски военновъздушни бази

.
Украински безпилотни самолети с далечен обсег на действие удариха четири руски военновъздушни бази през нощта на 14 август в най-мащабната атака срещу летища по време на войната, съобщи източник от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) пред Kyiv Independent.
 

По-рано същия ден Русия заяви, че е свалила над 110 украински безпилотни летателни апарата при масиран удар, като местните канали в Телеграм съобщиха за експлозии в авиобазите Саваслейка, Борисоглебск и Балтимор във Воронеж.






Източникът от СБУ заяви, че атаките са били насочени към трите гореспоменати военновъздушни бази, както и към военновъздушната база в Курск. Миналата седмица Украйна предприе нахлуване в Курска област, което е първият случай на навлизане на украински редовни войски на руска територия по време на войната.

 

По-късно на 14 август Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна потвърди нападението, като заяви, че на посочените летища са били базирани изтребители-бомбардировачи Су-34, изтребители Су-35 и други самолети.

 

Ударът е бил насочен към складове за гориво и смазочни материали и въздушни боеприпаси, но пълните последици остават неясни, заявиха от Генералния щаб.

 

Мащабната атака с дронове е извършена от СБУ в сътрудничество с ВВС, Силите за специални операции, Силите за безпилотни системи и Агенцията за военно разузнаване, разкри източникът пред Kyiv Independent.

 

Целта е била да се попречи на Русия да използва авиобазите за нанасяне на удари по украински военни позиции и населени места с бомби КАБ. Последствията от атаките са в процес на определяне, допълни източникът.

 

„Очакваме сателитни снимки на унищожените руски изтребители и складове“, каза източникът.

 

Руските канали в Телеграм съобщават за 10 експлозии в авиобаза Саваслейка в Нижегородска област, в която са разположени ракетоносци „Кинжал“, МиГ-31К.






Радио „Свободна Европа“/Радио „Свобода“ публикува сателитни снимки на НАСА, които изглежда потвърждават пожари в близост до авиобазите „Саваслейка“ и „Балтимор“. Руските канали в Телеграм също споделиха множество видеоклипове, заснемащи летящи дронове и огън на ПВО във Воронежка и Нижегородска област.

 

Село Саваслейка се намира на около 650 км от границата с Украйна, а Балтимор и Борисоглебск във Воронежка област са разположени съответно на 180 и 260 км от украинската граница.

 

Летището в Курск, известно още като авиобаза Халино, е домакин на изтребители МиГ-29 и се намира на около 95 километра от Украйна.

„СБУ продължава методично да отслабва военновъздушния компонент на руската военна машина“, заяви източникът.

 

Украйна извърши редица удари срещу военновъздушни бази в опит да отслаби по-мощните руски военновъздушни сили. При атака срещу военновъздушна база в Липецка област на 9 август бяха унищожени над 700 бомби, съобщи източник от украинското разузнаване за Kyiv Independent.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2251 |15.08.2024 Първи задържани за пожара в хосписа в Банкя . 13| 4415 |15.08.2024 Хампарцумян за ББР: Крадците крадат по правила, които те пишат . 12| 2445 |15.08.2024 Кирил Петков: Не можем да ходим на 8-и, 9-и, 10-и избори, начело е нужен непартиен човек . 16| 4237 |15.08.2024 Малинов за проверките в енергетиката - Европрокуратурата действала "под дългата ръка на Русия"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads