Реклама / Ads
0| 3308 |03.05.2022 НОВИНИ

Украинец прави ключодържатели от свален руски самолет и ги продава, за да финансира украинските военни

.
Украински бизнесмен използва отломките от свален руски военен самолет, за да изработва ключодържатели, които продава, за да помага на финансово украинските сили, предава Ройтерс.
 

„Много от приятелите ми казваха, че никой няма даде 1000 долара за парче метал, това било лудост. Но на сутринта се събудих и разбрах, че вече са събрани 20 000 – 30 000 долара. Постоянно идват послания и въпроси от хора, които искат да дарят повече средства. Тези хора ни казват че това е страхотна идея“, разказва Юрий Висовен, основател на „Дронове за Украйна“.

 

Сваленият самолет, от който се правят сувенирите, е руски „Су-34“, двуместен изтребител бомбардировач, който според украинските военни бил свален над град Бородянка, северозападно от Киев, в началото на март при опита на руските военни да завладеят района.

 

Украинското министерство на отбраната публикува снимки на отломките от сваления самолет, на които ясно се виждат номерата му.

 

След оттеглянето на руските сили от областта и пренасочването на руската инвазията към Източна Украйна, Висовен помолил украинските войници, защитаващи района, да събере разпръснатите из полето отломки. Войниците потвърдили пред бизнесмена, че пилотите на самолета били убити. Сред отломките били намерени каска с име, завършващо на „-нов“ и кожен кобур с надпис „Бурят“ – наименование на етническа група, населяваща Сибир.

 

Русия не потвърждава данните за военните си загуби и от Ройтерс не са могли да потвърдят при какви обстоятелства е бил свален самолетът.

 

За изработката на ключодържателите Висовен обработва и полира дълги 10 сантиметра продълговати парчета от фюзелажа на самолета. Всеки ключодържател е гравиран с уникален сериен номер.

 

“Уникалното на тези ключодържатели е, че ние сме ги изработили от отломките на истински руски самолет“, казва Висовен и добавя, че това е неповторим подарък за всеки, който е помогнал. Украинецът използва събраните средства, за да купува дронове с инфрачервени визьори, които дарява на украинските военни.

 

„Сега, след като сме събрали толкова много средства, чувстваме много по-голяма отговорност. Моята мечта е да победим и всички да са в безопасност. Всички да се приберат в домовете си и да няма нужда да събираме средства, за да спасяваме нечии живот“, казва още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 12542 |02.05.2022 Радан Кънев с кърваво писмо до Радев, Борисов и Нинова: Не се прави така! . 0| 4113 |02.05.2022 Елена Поптодорова: България сама не може да се справи с нищо . 0| 3287 |02.05.2022 Британското правителство: Проруски тролове водят информационна война от бивш завод в Санкт Петербург . 0| 4568 |01.05.2022 Кирил Петков: Не мисля, че днес президентът критикуваше нас, познава ни много добре. Правителството ще оцелее

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads