Реклама / Ads
2| 3058 |05.10.2022 НОВИНИ

Украинската армия направи втори голям пробив за седмица в Херсонска област

.
Украинските военни освободиха село Давидов брод в Херсонска област. Тук в продължение на много месеци беше основният укрепен район на руските сили в региона. За ключовото населено място два месеца продължиха ожесточени битки, но руската армия отстъпи, избягвайки обкръжение. Украинската армия, според Семьон Пегов, основател на проекта WarGonzo , „направи голям пробив“ и „установи пълен контрол“ над пътя на левия бряг на река Ингулец.
 


Военнослужещи от 35-та отделна бригада морска пехота на Въоръжените сили на Украйна заснеха видео , в което заявяват, че са забили украинското знаме в село Давидов брод. Оперативното командване "Юг" на Сухопътните войски на Украйна твърди , че освен Давидов брод са освободени още седем населени места: това са Любимовка, Беляевка, Украинка, Большая и Малая Александровка, Крещеновка и Золотая Балка. За освобождаването на последните две селища се съобщава в началото на октомври.


Украинският президент Володимир Зеленски каза, че това "далеч не е пълен списък". Според него „само тази седмица” са освободени десетки населени места в Харковска, Луганска и Донецка области. Украинската армия, отбеляза президентът, продължава да настъпва „бързо и мощно“ в южната част на страната.


Руската армия напълно напусна северната част на Херсонска област. Очевидно въоръжените сили на Украйна са навлезли в село Дудчани на река Днепър, близо до което са били от 2 октомври след успешен пробив от границата на Днепропетровска област дълбоко в Херсон. Не е напълно ясно кой контролира Дудчани сега. "Военкор" Юрий Котенок съобщи вечерта на 4 октомври, че руските сили са напуснали северната част на селото, взривили са моста на магистралата, свързваща Запорожие и Херсон, и са се окопали в южната част на Дудчан. „Военкор” Роман Сапонков, който се намира в Херсонска област, каза , че въоръжените сили на Украйна са окупирали Дудчани, а руските части са напуснали (в нощта на 5 октомври проруските телеграм канали отрекоха това ).


През последните дни руските войски, по приблизителна оценка, са напуснали една трета или една четвърт от цялото предмостие на западния бряг на Днепър. „Патриотичният” телеграм канал „Рыбар” пише , че отбранителните порядки на руската армия сега преминават по линията Костромка (14 километра от Давидов брод) – Миловое (18 километра от Дудчан), а следващите цели на въоръжените сили на Украйна може да бъде Берислав и Нова Каховка.


Заместник-ръководителят на контролираната от Русия администрация на анексираната част от Херсонска област Кирил Стремоусов каза пред РИА Новости, че руската армия се прегрупира в региона, за да събере сили и да нанесе ответен удар. "Войенкор" Юрий Котенок пише , че руските войски се "изтеглят организирано" и "това не е бягство". Според него командирът на Херсонското направление е заповядал да се „съкрати“ фронтовата линия „поради липсата на сили“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3140 |04.10.2022 Украинската армия проби руските позиции край Херсон, хаос в мобилизацията в Русия . 2| 3048 |04.10.2022 Акад. Денков, ПП: Ако получим мандата, ще направим всичко възможно да намерим партньори . 5| 3551 |02.10.2022 Кирил Петков: Коалицията, която ще направим, е тази с българския народ . 1| 2702 |01.10.2022 Предлагат се 10 проекта за модернизация на армията до 2026-а година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads