Реклама / Ads
18| 5396 |07.08.2024 НОВИНИ

Украински войници влязоха в руската Курска област? Русия рани 8 души в Харков, сред тях - бебе

.
Броят на ранените при атаката на Русия срещу Харковска област тази сутрин нарасна до осем души, сред които е и осеммесечно бебе, предаде Укринформ като се позова на информация от областната полиция.
 

„Осем души са били ранени при обстрела – шест жени, един мъж и осеммесечно дете“, пише в публикацията от полицията.

 

Според властите при атаката са разрушени сгради и поликлиника, изпочупени са прозорци и има щети по фасадите на жилищни сгради. Щети са нанесени и на 25 автомобила на граждани.





Руските сили тази сутрин атакуваха жилищна сграда в централната част на Харков, напомни Укринформ и уточни, че руските сили са разположили балистични ракети „Искандер“.

 

При друго нападение Русия атакува с дрон цели в град Берислав в Херсонска област, където е бил убит един гражданин.

 

„Този следобед окупаторите хвърлиха с дрон експлозиви върху 45-годишен мъж. За нещастие, той почина на място от раните си“, написа във „Фейсбук“ началникът на Херсонската областна военна администрация Олександър Прокудин.

 

---

 

Руското министерство на отбраната твърди, че украински войници са навлезли на територията на руската Курска област на 6 август.

 

Изявлението дойде, след като руските провоенни канали Telegram написаха, че сутринта диверсионно-разузнавателна група с тежка техника е влязла в Курска област.

 

Курска област се намира на границата с украинската Сумска област, която преживява ежедневни руски атаки след освобождаването на части от нея през април 2022 г.

 

Министерството на отбраната на Русия твърди, че около 17:00 ч. местно време до 300 войници от 22-ра отделна механизирана бригада на Украйна, оборудвани с танкове и бронирани машини, са атакували руски части в близост до граничните селища Николаево-Дарино и Олешня в Курска област.

 

Според руското министерство сблъсъците продължават, а "резервите на руската група войски се насочват в посока Курск".

 

Украинската 22-ра отделна механизирана бригада не е коментирала тези твърдения, които не могат да бъдат независимо проверени.





По-рано през деня Алексей Смирнов, губернатор на руската Курска област, заяви, че руските граничари са "предотвратили пробив на границата" в Суджански и Кореневски район.

 

Андрей Коваленко, ръководител на отдела за борба с дезинформацията в Съвета за национална сигурност и отбрана, заяви, че Русия "не контролира границата".

 

"Руските военни командири лъжат, че контролират ситуацията в Курска област", пише той в публикация в Telegram.

 

Междувременно на 6 август в град Суми и околностите му бяха регистрирани множество експлозии на фона на засилените руски ракетни и бомбени атаки с планери в региона през целия ден.

 

Руските войски са атакували инфраструктура в близост до Суми, съобщават местните власти. Не се съобщава за жертви.

 

Отделно украинските власти съобщиха, че силите в района са свалили руски хеликоптер, балистична ракета и два дрона.

 

На 6 август уебсайтът за мониторинг на тълпата DeepState сподели снимки, на които се вижда свален руски боен хеликоптер Ка-52 и два унищожени танка на фона на съобщенията за трансгранично нахлуване в Курска област.

 

През март три антикремълски руски въоръжени групировки предприеха нахлувания в Белгородска и Курска област от Украйна, като се твърди, че са довели до сблъсъци с руските сили в няколко населени места. Нахлуванията са последвани веднага от непрестанни руски атаки срещу областната столица Суми и региона.

 

Андрий Юсов, говорител на украинското военно разузнаване, потвърди тогава пред "Киевски независим", че набезите на антикремълските милиции са накарали Москва да "промени плановете си" за евентуално ново нападение в северния сектор на Украйна.





На запитване от страна на "Kyiv Independent" относно руските твърдения на 6 август легионът "Свобода на Русия", който участва в два рейда преди това, и Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна отказват да коментират.

 

Военното разузнаване на Украйна и Въоръжените сили на Украйна отказаха да коментират въпроса.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 2200 |07.08.2024 Яхия Синуар е новият ръководител на Хамас - един от "мозъците" на атаката от 7 октомври . 0| 2174 |07.08.2024 Бедствено положение в Харманли и Тополовград. 10 екипа на пожарната и хеликоптер гасят огъня . 0| 2193 |07.08.2024 Парламентът ще обсъжда заплащането и условията на труд на медицинските сестри . 0| 2179 |07.08.2024 Слънчево време днес, температурите се покачват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads