Реклама / Ads
6| 2507 |20.07.2023 НОВИНИ

Украинското посолство: Руските терористи искат тежката хранителна криза да предизвика политически катаклизми

.
Източник: БГНЕС
Прессъобщение във връзка с излизането на Русия от Черноморската инициатива за зърно изпратиха от посолството на Украйна в България. Според позицията на мисията ”руските терористи искат тежката хранителна криза да предизвика социални вълнения, миграция и политически катаклизми.”

"Това е част от умишлената руска стратегия за дестабилизиране на азиатските и африканските страни", отбелязват от украинското посолство. 

 

"Непосредственият резултат от това, че Русия отмени сделката сега, ще бъде увеличение на цените", алармират от дипломатическо представителство.

 

Вижте и пълния текст на становището:

 

"Оттеглянето на Русия от Черноморската инициатива за зърно е руски шантаж с глад. Русия използва храната като оръжие. Над 400 милиона души по света разчитат на жизненоважни украински зърнени доставки, за да осигурят хранителната си сигурност, предимно в Азия и Африка.

 

Русия системно възпрепятства нормалното функциониране на Черноморската инициатива за зърно. Продоволствената сигурност е ключов компонент от Формулата за мир на президента Зеленски, която има за цел да възстанови справедлив и траен мир в Украйна в съответствие с Устава на ООН и резолюциите на Общото събрание на ООН. Ние призоваваме всички държави и организации да участват в прилагането на този важен компонент на Формула.

 

Русия излага милиони хора по света на риск от глад и растящи цени на храните откакто отказва да продължи участието си в Черноморската инициатива за зърно. Това е част от умишлената руска стратегия за дестабилизиране на азиатските и африканските страни. Руските терористи искат тежката хранителна криза да предизвика социални вълнения, миграция и политически катаклизми.

 

Украйна призовава международната общност да заеме принципна позиция и да се присъедини към усилията на Украйна да спаси жизненоважния износ на зърно за света. Всички трябва да работят заедно, за да защитят най-много уязвими хора, на които Русия се стреми да навреди. Русия трябва да спре да играе на „игри на глада“ с хора по целия свят. Предизвиквайки покачване на цените на храните, Русия иска да спечели повече пари от собствения си селскостопански износ.

 

Непосредственият резултат от това, че Русия отмени сделката сега, ще бъде увеличение на цените. Нараняване на най-уязвимите хора, предимно в Азия и Африка, особено в Сомалия, Етиопия, Южния Судан и Йемен.

 

Русия демонстрира истинското си отношение към глобалната продоволствена сигурност през последните дни, като атакува ключовите украински морски пристанища, Одеса и Чорноморск, с бараж от ракети и дронове. Русия умишлено атакува украински градове, които са от решаващо значение за глобалната продоволствена сигурност, за да постигне своите политически цели.

 

Трябва да бъдат предприети съвместни и решителни действия, за да може да се гарантира, че руското изнудване с храна се провали, и украинският износ на храни да продължи безпрепятствено, дори ако Русия не даде одобрението си.

 

Украйна изпрати официални писма до президента на Турция и генералния секретар на ООН, предлагайки тристранно продължение на Черноморската инициатива за зърно или неин еквивалент.

 

Заедно можем да осигурим глобална продоволствена сигурност без Русия, ако Москва реши да използва изнудване, за да определи кой по света има право да яде и кой не.

 

Украйна призовава всички държави-членки на ООН да се присъединят към нея в това усилие за защита на живота не само в Украйна, но и по света. От Мароко до Китай и от Индонезия до Ливан.

 

За справка:      

 

През 2022 година международната общност се обедини, за да гарантира износа на украинското зърно, което беше възпрепятствано от руската морска блокада на украинските морски пристанища.

 

Черноморската зърнена инициатива се състои от две споразумения: едното е подписано от ООН, Турция и Русия, а другото е подписано от ООН, Турция и Украйна. Русия само разби своята част от споразумение; споразумението на Украйна остава в сила.

 

Със съдействието на ООН и Турция успяхме да започнем Черноморската инициатива за зърно, която се оказа жизненоважен спасителен пояс за света.

 

Резултатите й са грандиозни: селскостопански продукти на обща стойност близо 33 милиона метрични тона бяха изнесени в 45 страни.

 

Украинското зърно е покрило повече от половината от глобалните доставки на Световната хранителна програма на ООН благодарение на Черноморската инициатива за зърно.

 

Украйна също така стартира голяма хуманитарна инициатива „Зърно от Украйна“, демонстрирайки своя истински ангажимент към продоволствената сигурност. В нейните рамки Украйна осигуряваше зърно на нуждаещите се, предимно в африканските страни."

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 2959 |20.07.2023 Германската външна министърка категорична: Украинското зърно няма да бъде оставено да изгние в силозите . 1| 2401 |19.07.2023 Вследствие на руските нападения: Унищожени са 60 хиляди тона украинско зърно . 17| 2511 |19.07.2023 Зеленски обвини Русия в ”умишлен обстрел” по обекти, използвани в износа на украинското зърно . 2| 2544 |17.07.2023 Сделката за износ на украинското зърно изтича днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads