Реклама / Ads
15| 2996 |17.07.2023 НОВИНИ

Зърнената сделка: ООН “дълбоко съжалява” за решението на Русия. Светът го осъди

.
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че ”дълбоко съжалява” за решението на Русия да се оттегли от споразумението за износ на зърно от Украйна, включително и оттеглянето на гаранциите за сигурност на корабоплаването в северозападната част на Черно море. Същевременно европейските лидери осъдиха позицията на Русия.
 

 Говорейки от централата на ООН в Ню Йорк, Гутериш заяви: 


"Днешното решение на Руската федерация ще нанесе удар на хората в нужда навсякъде. Стотици милиони хора са изправени пред глад, а потребителите са изправени пред криза с високи разходи за живот. Те ще платят цената". 


Гутериш посочи, че спирането на сделката означава, че свързания пакт между ООН и Москва за подпомагане на износа на зърно и торове от Русия също е прекратен. Именно това е една от основните причини Кремъл да реши да се оттегли - Москва настоява, че условията й да се улесни износа на зърно и торове от Русия не са били изпълнени. 


Междувременно украинският президент Володимир Зеленски посочи, че Украйна ще продължи износа на зърно и нейното споразумение с ООН и Турция не е изтекло.  


Британското министерство на външните работи обвини Кремъл, че пречи на зърното да достигне до онези, които имат най-голяма нужда от него, като използва "храната като оръжие“ и едностранно отменя споразумението.


Посланикът на Съединените щати в ООН Линда Томас-Грийнфийлд определи решението на Кремъл като "акт на жестокост". Междувременно китайският посланик в ООН Джан Джун казва, че се надява всички страни да намерят път напред, като се позовава конкретно на опасенията, изразени от Москва.


Реакции имаше и от Европа. 


Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел определи отказа на Русия да поднови зърнената сделка като "напълно неоправдан".


Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, казва, че "категорично осъжда циничния ход на Русия да прекрати Черноморската инициатива за зърно“, добавяйки, че ЕС "работи за осигуряване на продоволствена сигурност за уязвимите по света“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2804 |17.07.2023 Ердоган вярва, че Путин искал да удължи зърнената сделка . 6| 2591 |17.07.2023 Официално: Русия напусна зърнената сделка . 3| 2835 |16.07.2023 Зърнената сделка спира да действа от утре. Последният кораб със зърно потегли от Украйна . 6| 2829 |08.06.2023 Тайна сделка: Китай инсталира шпионско оборудване в Куба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads