Реклама / Ads
3| 2567 |10.07.2024 НОВИНИ

Унгарският външен министър: Виждаме в потенциалното завръщане на Тръмп шанс за мир в Украйна

.
Унгарският външен министър Петер Сиярто Източник: БГНЕС
Унгария вижда в потенциалното завръщане на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп "шанс за мир" в Украйна, посочи днес унгарският министър на външните работи Петер Сиярто в момент, когато в началото на срещата на върха на НАТО във Вашингтон повечето съюзници се надяват да изпратят послание за подкрепа към Киев, информира Ройтерс.
 

Унгарският министър-председател Виктор Орбан посети Москва миналата седмица в рамките на "мисия за мир", както той го нарече", но инициативата му разгневи някои от съюзниците на Будапеща в НАТО, които заявиха, че посещението е придало легитимност на претенциите на президента на Русия Владимир Путин към териториите на Украйна, превзети след началото на руската инвазия през 2022 година.

 

Стопанинът на Белия дом Джо Байдън е подложен на натиск след трагичния дебат на 27 юни, който според социологическите изследвания е засилил позициите на Тръмп преди изборите на 5 ноември и предизвика опасения сред съюзниците относно това как кандидатът републиканец би подходил към алианса и към войната в Украйна.





В интервю във Вашингтон Сиярто отбеляза, че целта на Унгария е да се сложи край на войната чрез мирни преговори, в които да вземат участие както Русия, така и Украйна. "Смятам, че е необходимо много силно външно въздействие, което да ги накара поне да преговарят", коментира той. "Кой има шанс да направи това през предстоящия период? Това е единствено президентът Тръмп, ако бъде избран", уточни Сиярто.

 

Според него неотдавнашните срещи на Орбан с Путин и с украинския държавен глава Володимир Зеленски са демонстрирали огромната бездна, разделяща двете страни и други западни лидери не искат или не могат да я преодолеят.





По думите на Тръмп той бързо ще сложи край на войната. Експрезидентът обаче не е представил подробен план как ще постигне това, посочва Ройтерс, но добавя, че миналия месец съветници на бившия президент са му представили план за прекратяване на войната, част от който е да се постави като условие за всяка бъдеща помощ за Киев Украйна да участва в преговори за мир.

 

Сиярто допълни, че Унгария не смята Русия за заплаха за НАТО или за членовете на ЕС, както и че лидерите на Русия са "рационални" и не биха рискували директен конфликт със Запада.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2481 |10.07.2024 Окупаторите обстрелваха с ракети град Вознесенск, един човек е загинал . 22| 5121 |10.07.2024 Доган поиска оставката на Пеевски . 0| 2377 |10.07.2024 Макрон призова традиционните политически сили в страната да сформират коалиция с „твърдо“ мнозинство . 2| 9809 |10.07.2024 Климатолог: Предстоят много на брой дни с температури над 35 до 42 градуса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads