Реклама / Ads
25| 6291 |30.12.2022 НОВИНИ

Амеба до Ботев - това ще е Митрофанова в Калофер. Стига гаври с историята!

.
Тези двамата са сърцето и съзнанието на България...
На 6 януари всички българи - тук и по света, - ще отбележим 175-годишнината на Христо Ботев. Няколко са тези, на които се прекланяме като пред икони, защото са дали на нацията и държавата ни не само живота си, но силата на свободния дух. Те наистина са в съзнанието и в сърцата ни почти физически, без тях не можем. Без тях ни няма. Ботев е един от тях.
 

"Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употрѣблява още по-радикални срѣдства, за да изтрие отъ лицето на земята бѫлгарските колонии. Тя отне земите на колонистите, подложи ни съ сичката своя нѣмска строгость и подлость подъ законътъ на „общата повинностъ“ и, когато ние пожелахме да оставимъ пепелищата на ногайските татаре, които трудолюбивата бѫлгарска рѫка преобѫрна на рай, и да са върнемъ въ своето старо отечество, испроводи нѣколко черни бѫлгарски души за да ни отвѫрнатъ отъ това намѣрение. Но това, което не можиха да направтъ устата на продадените блюдолизци, направиха казаците съ своите сулици и камшици и съ копитата на своите коне, направи правителството съ своите темници, съ своятъ Сибиръ и съ своите 25 по гѫрбътъ. Вие нѣма да повѣрвате, ако ви кажа, че въ едно село (?) казаците извѫрзаха сичките старци, мѫже и ергене и, като ги испроводиха „куда Макаръ телятъ не голялъ“, не оставиха ни една жена необезчестена, ни една мома неразвалена и ни едно дѣте неизнасиловано. Тие испокрадоха имането и покѫщнината на селѣните, испоклаха имъ птиците и добитакътъ и сичкото това премина ненаказанно отъ страната на правителството. На мѣста даже и крѫвь са пролѣя! Кажете ми послѣ това не ще ли нашиятъ народъ да заеме мѣстото на евреите въ Европа?"

Христо Ботев, в. „Знаме“, г. I, бр. 13 от 4 април 1875 г.

 

Ботев е член на „Партията на младите“, която воюва жестоко с русофилите. Негови съратници са Атанас Узунов, Левски, Стамболов…

 

Руските власти в Одеса няколко пъти го изключват от училище и университета като „неблагонадежден и агресивен“.

 

През есента на 1874 година руският историк Дмитрий Иловайски се среща с Каравелов и Ботев и ги призовава да спрат с критиките си срещу Русия, защото руското правителство много се дразнело,

Преди това през пролетта на 1872 г., по донос на руския консул в Галац, Ботев е арестуван.

 

Част от ярката публицистичната дейност на Ботев умишлено е премълчавана в България през десетилетията след 9 септември 1944 г. Така например във в-к „Дума” през 1871 г. Поетът пише: „Нѣма славянинъ юженъ или западенъ, нѣма свѣстенъ човѣкъ, който би можалъ да съчувствува на такава абстрактна идея, каквато е тази на руситѣ, съ осѫществяването на която се поглъщатъ цѣли народности, отдѣлени една отъ друга съ история, литература, нрави, обичаи. Съ химическото сливане на подобни народности става композицията на робството, на яда, който приема почти цѣло столѣтие болната Полша.”

 

И още: „На руското немско правителство, каквото са види, пак трябва да му се е пощяло някой баламач, че рови толкоз безобразно с носът си в нашитe работи. То днес подсъсква Фенерската патриаршия да протестира против ферманът, а от друга страна интригува пред турското правителство, че българитe не били уж узрели още да имат самостоятелна иepapхия; затова трябвало да са измени ферманът в полза на продадената Гръцка патриаршия, която са обзалагала да бъде от сега нататък панславистическа мекереджийница на Русия.

Чувате ли българе, какво братство, какво добро ви желае московското продадено правителство? То иска да ви направи най-честити на света, каквито бяxтe преди 20–30 години под Гръцката патриаршия. За това молете са на Бога да живеят Бакуновци, да живee руский народ и бъдещата свободна Русия!

 

В-к „Тъпан“, год. I, брой 17, 27 мая 1870.

 

След всички тези огнени слова, подкрепеният от БСП кмет на Калофер Румен Стоянов поканил руската посланичка Елеонора Митрофанова на тържествата послучай годишнина от раждането на Христо Ботев на 6 януари. И какво ще каже Митрофанова пред паметника на големия Българин? Ние го изключвахме, прокуждахме и арестувахме, но все пак е учил нещо си в Одеса. В Одеса, който открай време е украински град…

Доста грубо и нелепо решение на кмета Стоянов. Но то със сигурност е съгласувано с когото трябва в София. Не се съмнявайте.

 

Чудно защо същото гостоприемство не се проявява към посланика на Румъния у нас. Все пак Ботев, Левски и десетки от най-свестните българи в историята ни са намирали подслон и подкрепа именно в тази съседна нам държава в най-тежки години. Също и посланикът на Украйна - Ботев е бил учител в български училища в Украйна.

 

Но Митрофанова... Тя може да изпълнява указанията на Кремъл да се натрапва навсякъде, но къде е достойнството на родните апревници? Надявам се, че ще се намерят хора с достойнство, които ще направят присъствието й на 175-годишнината от рождението на този велик българин нежелано и трудно.

 

Няма да е голяма изненада (неприятна), ако руската посланичка цъфне и на 19 февруари пред паметника на Апостола, за обесването на когото граф Игнатиев поздравява турските власти…

 

Стига сте бъркали слугинажа с благодарността, товарищи продажни политици! Амеба до Ботев...

 

И да знаете: „Символ-верую на българската комуна” не текст на Христо Ботев, а една подла и целенасочена манипулация на комунистическата пропаганда. Доказаха го учени историци.

 

Крайно време е да се замислим за достойнството си и за историческите истини.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3228 |29.12.2022 Зам-министър на транспорта: Над 20 товарни композиции изчакват в България заради трагедията в Пирот . 11| 3639 |28.12.2022 Стефан Тафров за случая ”Грозев”: Това е опит за сплашване и атака към България . 3| 3248 |26.12.2022 Проф. Денков: Шансовете за кабинет зависят от това има ли какво да ни обедини отново . 0| 3927 |25.12.2022 Дъжд вали над София, натоварени са ключови кръстовища и основни пътни артерии на града

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads