Реклама / Ads
19| 4884 |08.06.2011 НОВИНИ

Уорлик: Не се притеснявам от Волен Сидеров

.
Дж. Уорлик
Имайте си връзки с Русия, но търсете и други опции. Много американски компании се интересуват от България; подобрете инфраструктурата, комуникациите и защитата на инвестициите, посъветва посланикът на САЩ.
 

САЩ е най-големият инвеститор в България, над 200 компании са на пазара и за някои това е изненада, обяви по БНТ посланикът на САЩ Джеймс Уорлик. Много американски компании от всякакъв калибър разглеждат възможността да са на пазара на ЕС или на регионалния пазар и мислят за износ в България. Те имат големи възможности и си мислят и за страни като Полша и Румъния, но България има много предимства, каза още Уорлик, според когото правителството трябва да помисли и за още неща, които трябва да направи и подобри. Такива са инфраструктурата, комуникациите, преодоляване на корупцията и защита на инвестициите.

Заедно с посланика на България в САЩ Елена Поптодорова направихме голяма обиколка в САЩ и проведохме разговори с много компании, като решихме и догодина да направим такова турне, разказа Уорлик. Двамата се срещнали с компании за биотехнологии с много иновантни решения, които търсели партньори и били заинтересовани от съвместна работа с България особено в областта на клиничните изпитвания. Най голямата ВиК компания в САЩ принадлежи на български американци и аз им казах, че опитът, който са придобили, може да бъде много успешен и в България, добави той.

Българската общност в САЩ е много интересна. Хората са заминали по различни причини, но много добре са се интегрирали в Щатите, отбеляза посланикът.

България и Русия имат много силни връзки по отношение на енергетиката и те ще продължат, но България трябва да има и други опции и затова е много важно какво ще направи тук компания като Шеврон за производство на шистов газ, съобщи отново Уорлик. Няма специални споразумения с Шеврон, вървят проучвания, същото е и с Уестингхаус за ядреното гориво. Най-важното е да има открити конкурси и българската страна да реши, каза той. Уестингхаус по някакъв начин участва в АЕЦ "Козлодуй", те биха могли да доставят и гориво, но трябва да има конкурс и българското правителство да реши.

България и други страни са обявили Набуко за свой приоритет по отношение на Южния коридор. Това е много труден проект и бях зарадван от ангажимента на България с подписването. Уорлик цитира премиера Борисов, че Набуко е по-приоритетен от Южен поток.

Хубавото на демокрацията е свободата на словото и това, че хората могат да казват, каквото пожелаят. Радвам се, че Волен Сидеров си казва мнението, но аз нямам притеснения, коментира Уорлик писмото до държавния департамент за отзоваването му като посланик, за което настояват от Атака. Събитията пред джамията не показват истината за българския народ, който е изключително толерантен и историята го е показала, продължи той, но отказа да коментира случката между него и Волен Сидеров в столичен ресторант.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5403 |03.06.2011 Атакисти цакат Волен с компромати . 44| 6418 |28.05.2011 О. Октай: Сценарият е да ги няма Волен и Доган . 71| 5066 |25.05.2011 Трима депутати бягат от Волен Сидеров . 76| 5193 |23.05.2011 Дядо Николай за Волен: Боже, той не знае какво върши!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads