Реклама / Ads
16| 5541 |22.06.2024 НОВИНИ

Уредено с нашите пари: Вип тумба заминава за НАТО в САЩ. И шопингът е осигурен

.
НАТО, НАТО, но и магазините са важни...
Поредният хаос и глупотевини съпътстваха определянето на наши представители за срещата на върха на НАТО в САЩ. След споровете кой да стане шеф на парламента, в петък препирните бяха дали президентът Румен Радев или служебният премиер Димитър Главчев ще представляват България във Вашингтон. Решението бе по нашенски объркано: депутатите решиха да пътуват и Радев, и Главчев. А защо не и Рая Назарян, след като оглави НС и сме парламентарна република?
 

Спореше се за персони, а не за българска позиция, която да бъде заявена в американската столица. И във Вашингтон ще се излъчи нашенска гротеска: единствени с двама представители, единствени с две коренно различни позиции по основната тема за Украйна и пр. Дори не е смешно. Вече имахме двама кандидати за генерален секретар на ООН, що да не се изложим още веднъж. Това поне го можем.

 

Така и така държавната хазна ще се изръси с моите и вашите пари за целия масраф, поне елитната ни група да е най-многочислена на високия форум.

 

И не ми казвайте, че има разсъдливи български политици и че българският народ е мъдър. Борисов изведнъж се оказа ПР на Румен Радев - не знаем дали е безплатно или има сделка, но рекламните лакърдии бяха доста мазни.

Срещу Русия, Путин и Радев се изказа категорично Делян Пеевски. Каквито и да са интерпретациите твърдата му антикремълска позиция е факт.

 

Да видим какво предстои да се случи. Съединените щати са домакини на среща на върха на НАТО от 9 до 11 юли 2024 г. във Вашингтон. Срещата ще отбележи 75-ата годишнина на Алианса и ще отговори на бъдещите предизвикателства. Това е супер важно защото в американската столица 32 съюзни държави ще обсъдят и вземат решения по следния дневен ред:

 

- Потвърждаване на непоколебимата подкрепа за Украйна;
- Укрепване на възпирането и отбранителната позиция;
- Сътрудничество с промишлеността за увеличаване на производството и разрастване на промишлената ни база;
- Укрепване на партньорствата на Алианса; и
- Гарантиране, че съюзниците изпълняват ангажиментите си да инвестират в собствената си отбрана, както и в нашата колективна отбрана.

 

По първа точка Румен Радев е твърдо анти. И там той ще проповядва мир, какъвто го вижда Путин - Украйна слага оръжие и приема всички условия на Москва. Теза, облечена в лицемерно говорене за по-малко жертви и защита на "българските национални интереси". На това място е подходящо да си спомним, че Стефан Стамболов, след острата негативна реакция на Русия по повод Съединените на Източна Румелия и Княжество България обявява бойна готовност на младата българска войска и е готов да воюва с Русия, която ни заплашва с война. Тогава не сме били по-силни от сега и дори не сме имали съюзници като днешните ни от НАТО. Но сме имали дух.

 

Главчев от своя страна ще заяви, че София подкрепя безрезервно Киев. Това е и официалната българска позиция. Но как технически ще стане това не е ясно, като президентът Радев ще бъде също пред микрофоните...

 

Радев ще се опълчи и на втората точка, защото укрепване на отбранителната позиция на Украйна означава неизпълнение на мирните „инициативи“ на Кремъл. Странно защо държавният глава не казва нищо за хвалбите на Путин, че с Ким Чен Ун създават общ фронт срещу "колективния Запад" и САЩ. И че Кремъл ще изпрати на Пхенян балистични ракети, защото видите ли НАТО въоръжавало Киев. Путин обаче пропуска, че той нападна вероломно Украйна и тя се защитава, а Северна Корея не е застрашена от нито една държава, но тя заплашва поред всичките си съседи, САЩ и всичко капиталистическо.

 

В тази ситуация Главчев отново ще трябва да убеждава съюзниците ни, че Радев говори от свое име и вероятно от името на Москва, защото българската позиция е коренно различна и т. и т.н – знаете края на изречението.

 

И Радев, и Главчев ще твърдят, че защитават националните интереси на България.

Представете си, какво ще се чете в погледите на останалите представители на страните в НАТО на срещата…

 

При възникналите обстоятелства би било редно данъкоплатците да знаят колко души ще придружават държавния глава? Съпругата му ще го следва ли и през океана? Ще имат ли българска охрана?

Същото питане се отнася и до делегацията, която ще се сформира край Главчев. Съветници, секретарки, преводачи, протокол и пр.

 

Колко души от Външно министерство ще пътуват?

 

Колко журналисти и от кои медии? Това е важно, защото знаем, че медиите, които отразяват "правилно" президента, не са същите, които пишат за правителството.

 

Любопитно е да научим на кого ще докладват Радев и Главчев за случващото се в САЩ, за проведените срещи и разговори, защото едва ли ще се движат „в пакет“, а и коментарите им със сигурност ще се разминават драстично. В крайна сметка кой от двамата кого ще представлява и чии интереси ще отстоява във Вашингтон?

 

Не на последно място: колко ще струва пътуването, хотелите и разноските по тази елитна трупа, която ще се отправи на важна мисия, но с различен багаж от цели и разбирания?

Знам, че никоя от администрациите на Президентството и Министерски съвет няма да отговори на тези въпроси, но това също е ОТГОВОР.

 

Време е да започнем да държим сметка за тези неща. Иначе съмненията, че българският народ е мъдър, ще се засилват.

 

Огнян Стефанов

 

П.П. Източници от Външно министерство ни нашепнаха, че посолството ни във Вашингтон вече било известено, че ще трябва да се погрижи за разходките и шопинга на някои дами от пътуващата трупа. Това било вече обичайна практика при такива визити. Затова предлагаме кратка справка за съпровождащите лица и най-вече за Дамата: Отправете се към сърцето на Downtown за пазаруване. Downtown DC е 10 акра магазини, кафенета, ресторанти и бутици. Там са Chanel, Louis Vuitton, Gucci и Christian Louboutin. И още Jo Malone London за луксозни аромати, Tumi и Longchamp за луксозни чанти, Tiffany and Co. и Дейвид Юрман за изискани бижута. След изморителното пазаруване отдъхнете в някое ресторантско кътче като Centrolina или Del Frisco Double Eagle Steakhouse. Има също много музеи и галерии, но едва ли ще бъдат удостоени с величайшето внимание на българските ВИП-особи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2818 |22.06.2024 След аварията край Кранево: "Да успокоим хората - Черноморието ни е прекрасно, качеството на водата е много добро" . 13| 2561 |22.06.2024 Радан Кънев: Коалицията ПП-ДБ има нужда от много сериозна промяна в политическото мислене . 1| 2596 |22.06.2024 Горещо е и автомобилът губи мощност? Ето защо . 0| 2949 |22.06.2024 Д-р Явор Владимиров: Българката има проблеми при забременяване над 30-35 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads